29. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas ennetada torude külmumist?

Seoses ilmade külmenemisega suureneb tõenäosus veetorude külmumiseks, inimesed jäävad ilma veeta, torustik võib puruneda ning tavapärane elurütm on häiritud.

Soovitusi torude külmumise vältimiseks annab AS Tallinna Vesi teenindusdirektor Leho Võrk. 

"Kõik saab alguse maja veetorustike planeerimisest ja paigaldamisest. Meie kliimas tuleb veetoru paigaldada allapoole maapinna külmumise piiri ehk 1,6–1,9 meetrit maapinnast. Kui see ei ole tehniliselt võimalik, tuleb kasutada torude lisasoojustamist näiteks  isoleerimise või küttekaabli paigaldamisega. Kindlasti tuleb silmas pidada ka veetoru majasisendi asukohta," selgitas Võrk.

 

Probleemsed "külma sillad"

"Tuleb ette, et veetoru on paigaldatud nõutavale sügavusele, kuid sisend paigaldatakse vaid 50 cm sügavusele. Nii tekib käreda külmaga just sisendi juurde nö “külma sild” ja veevarustus katkeb," ütles Võrk. "Kõige ohtlikum külmumiskoht ongi vundamendi läbiviik või mõni teine toru sisenemise koht majja. Veetorud on üldjuhul kas metallist (malm, teras) või plastist, mis käituvad külmas erinevalt. Toru külmudes on jäätunud vee maht suurem ning paisudes võib metalltoru lõhki külmuda. Plasttoru on üldjuhul elastsem ja vee külmumise korral annab veidi järgi. Seetõttu on plasttoru lõhkemisoht väiksem, kuid korduval läbikülmumisel võib ta siiski puruneda."

Potentsiaal veemõõdikute lõhkemisele

"Paljud hoonetes asuvate veetorude külmumisprobleemid saavad alguse veemõõdusõlmedest, kus külmaperioodil langeb õhutempreatuur alla 0 kraadi. Olukorra lahendaks veemõõdusõlme ajutise küttekeha paigaldamine või veearvesti kinnikatmine, mis hoiaks temperatuuri üle 0 kraadi. Kuna üldjuhul on veemõõdusõlm keldris, aitab kindlasti keldriakende ja -uste soojustamine," tõi Võrk välja.

Võrgu sõnul on talveperioodil tühjana seisva majapuhul soovitatav ajutiselt vesi sulgeda. "Üheks abinõuks veetoru külmumise vastu on veekraani nirisema jätmine, sest kui vesi liigub, ei külmu see torustikes. Seda abinõud tuleks kasutada siiski mõistlikkuse piires. Vahel ainuüksi sellest ei piisa, kuna nirisemine vaid pikendab külmumise perioodi."

Tallinna piirkonnas palub Tallinna Vesi tänavatorude lõhkemise sellest teada anda avariitelefonil 62 62 400.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785