Eesti katusemeistrid saavutasid MM-il kõrged kohad

14-16.novembril toimusid Šveitsis, Luzernis 24. maailmameistrivõistlused noortele katusemeistritele. Eesti meeskonnad  võitsid metallkatuste (OÜ KNOOBUS)  ja lamekatuste (OÜ BRIKKS BALTIC) kategoorias kolmandad kohad.

Valiti parimad kolmes kategoorias –  kivikatused, lamekatused ja metallkatused. Võistlus koosnes kolmest võistluspäevast ja ülesandest. Kahel esimesel päeval lahendati kohustuslikud ülesanded, kolmas päev jäeti loomingulise lahenduse jaoks. Eestlaste jaoks oli võistlus  erakordne väljakutse, kuna kasutatavaid materjale ja tooteid kasutatakse meie turul väga vähe. 

Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liidu (EKFL) sõnul iseloomustab tänast katuseturgu kahjuks lahenduste ühekülgsus ja võimalikult madal hind. Maailma katusemeistrite organisatsioone ja liite koondav katusorganisatsioon  IFD tegevus on valdavalt vana maailma keskne, kus hinnatakse kauakestvaid ja lõpuni läbimõeldud, kuid algul kallina tunduvaid lahendusi.

Samas esines Eesti meistritele kummastavaid nõudeid – ülesanded olid koostatud Kesk-Euroopa nõuete järgi, kuid mõneski töölõigus tehakse Põhjamaades tunduvalt kindlamaid lahendusi.

Võistluse reglement nägi ette siiski joonistest kinnipidamist, mitte omaloomingulisi ideid. Eesti meeskonnad mainisid kui ühes suust, et infovahetusel konkurentidega saadi selgemaks teiste Euroopa riikide katusemaastikul toimuvaga ja kogeti mitmeid üllatavaid lahendusi, mida Eestis või Põhjamaades ei kasutada. See ei puuduta vaid materjale, vaid ka tööde organiseerimist, suhtlust tellijaga jne.

Materjalid olid uued, kuid tänu väga heale kodutööle ja ettevalmistusele oli ülesande sisu ette teada ja võimaluse piires ka praktilise harjutusena selgeks tehtud. EFKL-i hinnangul puudub Eesti kutsehariduses katusemeistri õppesuund. Võistlusel nähtud materjalid nõuavad paigaldajalt natuke enamat kui standardtoodete katusele paigaldamist. Näiteks Šveitsis on lisaks katusemeistri ametile ja õppele olemas ka eraldi tellingupaigaldaja elukutse. Eestit esindanud meeskonnad selgitati välja suvel Moostes toimunud rahvuslikus eelvoorus, võistlusel Baltroof 2012.

Võistluse korraldajaks on üle 50-aastase ajalooga maailma katusemeistrite organisatsioone ja liite koondav katusorganisatsioon IFD. Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit on IFD täisliige aastast 2011 ja sai võimaluse osaleda maailma kõige esinduslikumal katusemeistrite võistlusel esimest korda. Maailmameistrid selgitati noorte hulgas kuni vanuseni 26 aastat.

Kategooriad milles võisteldi

Metallkatus
Kivikatustest
Lamekatus

Kõigil aladel olid mitmedki tehnoloogilised nõuded meile tundmatud, mis suurendas  mentori tähtsust, kes pidi need vastasvõistkondade pealt omandama ja oma meestele kiirelt selgeks tegema. Õnneks said nad sellega suurepäraselt hakkama.

VÕISTLUSTULEMUSED
Lamekatus:

1. Šveits
2. Austria
3. Eesti (OÜ BRIKKS BALTIC)
Kivikatus:
1. Šveits
2. Austria
3. Saksamaa
Metallkatus:
1. Šveits
2. Läti
3. Eesti (OÜ KNOOBUS)

IFD Presidendi eriauhind loomingulisuse eest:
Lamekatus: Eesti (OÜ BRIKKS BALTIC)
Kivikatus: Suurbritannia
Metallkatus: Poola

Osale arutelus

  • Ehitusuudised.ee toimetus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed