Autor: Fredy-Edwin Esse • 9. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko ja Nordecon saamas jalgu alla

Eile õhtul avaldasid enda kolmanda kvartali majandustulemused kaks ainsat Tallinna börsi ehitusettevõtet Nordecon ja Merko Ehitus, kes mõlemad näitasid mitme aasta suurimat kasumit.

Samas on endiselt mitmeid muresid, mis ei lase ehitajatel rõõmust hõisata.

"Majandustulemused vastasid meie ootustele ning sellises tegutsemiskeskkonnas oleme nendega rahul," ütles Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink. Firma juhtkond võib rahul olla, sest firma aktsia sai börsil endale taas kasumi-hinna suhte (P/E). Seda suhet saab leida vaid siis, kui firma on viimase nelja kvartali kokkuvõttes kasumis, mida Nordecon pole ammu enam olnud.

"Käibekasvu taga on kontserni edukas pakkumistegevus eelmisel ja sel aastal. Mitme suurobjekti nagu Aruvalla-Kose teelõigu ja Tartu ümbersõidu ehitus annab kontsernile mõneks ajaks intensiivsemalt tegevust. Tõenäoliselt jätkub sarnane kasv eelmise aastaga võrreldes ka viimases kvartalis, kuid edaspidi näeme kasvutempo aeglustumist," hoiatas Vink.

Toomas Lumani kontrolli all olev ehitusfirma teenis kolmandas kvartalis 54,13 miljonit eurot müügitulu, mida on 10,8% rohkem võrreldes mullu sama perioodiga. Nordeconi koondkasum küündis 2,17 miljoni euroni, pärast mullust 0,55 miljoni euro suurust kahjumit. Tegu on firma parima kvartaliga viimase kolme aastaga jooksul.

Firma käive ületas LHV prognoositud 52,5 miljonit eurot ning ka kasum oli LHV 1,9 miljoni eurosest prognoosist parem. Swedbank ootas käibeks 55,1 miljonit eurot ning prognoosis kasumiks 2,88 miljonit eurot.

Nordeconi sõnul oli põhitegevuse kasumlikkuse taastamisel määrav tähtsus ehitusturu langusperioodist 2010. aastal alustatud kontserniüleste kokkuhoiumeetmete rakendamisel, kontserni restruktureerimisel ning sisemiste tööprotsesside ja -jaotuse tõhusamaks muutmisel.

Lumani firma pearivaal Merko Ehitus presenteeris samas magus-hapu tulemuse. Firma käive kukkus aastataguse perioodiga võrreldes  9,5%, 70,87 miljoni euroni. Brutokasumina teeniti 5,61 miljonit eurot, mida on kaks korda rohkem eelmise aastaga võrreldes. Merko puhaskasum kasvas aastataguselt 0,26 miljonilt 2,62 miljoni euroni.

Selgelt oli suurimaks pettumuseks firma käive. Swedbanki Balti aktsiaanalüüsi meeskond ootas käibe kasvu 20% võrra, 93,7 miljoni euroni. LHV ootas samas käibe langust kõigest 0,3% jagu, 78,1 miljoni euroni.

Samuti valmistas Swedbankile suure pettumuse Merko kasum. Kui pank ootas viimati enne masu näidatud kasumlikkust ehk 6,4 miljonit eurot, siis tegelik number tuli kõigest 2,6 miljonit. LHV prognoosis samas 2,4 miljonit eurot kasumiks, mille ületamisega Merko hätta ei jäänud. Kõigele vaatamata oli Merko jaoks tegu kõige kasumlikuma kvartaliga viimase kolme aasta jooksul.

Kuigi mõlema firma jaoks on tegu kolme aasta kõige kasumlikuma kvartaliga, siis kumbki rõõmust hõisata ei saa. Konkurents on karm, käib äge võitlus ning Euroopa Liidu uus eelarveperiood jätab palju küsimärke õhku tuleviku osas.

"Hoolimata kasumlikkuse paranemisest ei ole olukord ehitusturul tervikuna kiita," sõnas Vink. "Tee- ja trassiehituses hakkab järgmisest aastast turulolijaid kimbutama mahtude vähenemine. EL-i käesolev eelarveperiood lõpeb 2013. aastal ning praegu pole järgmise eelarveperioodi toetuste mahud ehitussektorile teada. Teedeehituses on riik panustamas pigem üksikutele suurprojektidele. Hoonete valdkonnas on jätkuvalt ebanormaalne konkurentsiolukord, kus väiksema ja keskmise suurusega avalikel hangetel osaleb sageli üle 15 pakkuja."

Jaano Vingi sõnul on mõnevõrra paranenud majanduskeskkond toonud kaasa küll eratellijate investeeringute suurenemise, kuid võrreldes avaliku sektori tellimustega on nende vähesus turuosalistele murettekitav.

 

Autor: Fredy Edwin Esse

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785