2. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska Admiraliteedi arenduse arhitektuurikonkursi võitis „Promenaadi maja“

Projekt on mitmekülgne ja läbimõeldud, mis avab Tallinna merele veelgi rohkem ning kujundab ümber hetkel nukralt seisva tühermaa.

Suve hakul välja kuulutatud arhitektuurivõistlus, mille eesmärk oli kujundada Skanskale kuuluvaid Admiraliteedi ala kinnistuid, on nüüdseks lõpule jõudnud. Viieliikmeline žürii valis võidutööks Arhitekt 11 OÜ projekti „PROMENAADI MAJA – elu keset linna“.

„Võistlustöö pakub välja neli eriilmelist kortermaja. Tänavatasandil asuvad kaubanduspinnad, mis loovad Admiraliteedi kvartali promenaadile linnaliku atmosfääri. See projekt märgib aastaid linna visiitkaardiks olnud piirkonna uuestisündi, linna jõudmist mereni, uue tiheda linnalise piirkonna algust. Hoonete lahendus järgib kõiki linnapoolseid nõudeid ning koondab endas kaasaaegset elukvaliteeti vanalinna naabruses. Hooned eristuvad üksteisest nii funktsionaalsete kui emotsionaalsete kvaliteetide poolest selgete identiteetidega mahtudeks: kogukonna-, pere-, ja life-style majadeks,“ tutvustas Illimar Truverk Arhitekt 11 OÜst.

Žüriisse kuulunud Indrek Allmanni sõnul võitis kindlasti parim: „Rõõm on tõdeda, et loodetavasti lisandub Tallinna linnapilti peatselt uus, kõrgetasemelise arhitektuuriga hoone. Lahendus toetub kehtestatud detailplaneeringu linnaruumilisele mõttele ning täiendab seda huvitavate detailidega.

Mahulises mõttes ei mindud võtma kehtestatud ehitusõigusest viimast, vaid hoone üldpinda tugevasti vähendades loodi võimalus huvitavaks mahtude mänguks ja linnaliku keskkonna tekkeks. Tänava tasandil on püritud hoone tehniliste pääsude varjestamisele, andes nii võimaluse kaubanduspindade vitriinakendel möödujaid köita. Hea on ka väljapakutud kohvikute struktuur ja paiknemine, mis veelgi toetab elu tänavatel hoone ümber ja vahel.“

Arhitektuurikonkursile kutsuti viis tugevat Eesti arhitektuuribürood, kelle lähteülesandeks oli teostada kavandid vastavalt kehtestatud detailplaneeringule. Oluliseks kriteeriumiks seati BIM (Building Information Modeling e ehitusinformatsiooni mudeldamine) kompetentsi olemasolu, sest plaanis on terve projekt enne ehitamist mudeldada kolmemõõtmelisena, et tagada parem projekteerimise ja ehituse kvaliteet.

„Arendajana oleme võidutööga rahul. „Promenaadi maja“ täitis meie ootused nii korterite plaanilahenduste kui ka kaasaegse ning atraktiivse välisilme poolest. Eesmärk on ehitusega alustada 2013. aasta teises pooles, kuid äri- ja eluruumide eelmüügiga alustame juba aasta alguses. Asukoht on Tallinna üks parimaid ning oleme juba täheldanud ka selget huvi,“ tutvustas edasisi plaane Skanska EMV kinnisvaraarenduse valdkonnajuht Oliver Makko.

Skanska kinnitusel on nüüd kindel partner arhitektide seast välja valitud ning alustatakse ühiselt eelprojekti koostamist.

Projekt on loodud arhitektuuribüroos Arhitekt11, arhitektid: Lembit-Kaur Stöör, Illimar Truverk, Kalle Komissarov, Ülo-Tarmo Stöör, meeskond: Siim Tiisvelt, Tanno Tammesson, Liis Mägi, Mari Arvisto, Allan Kompus, Andres Saarnak, Kätlin Ölluk, Janar Toomesso

Skanska EMV AS on Skanska Oy tütarfirma, mis on Skanska esindus Eestis. Ettevõte on Eesti üks suurimaid ehitusettevõtteid, mis kombineerib kohalikku kompetentsi rahvusvahelise oskusteabega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785