9. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerijad: igaüks peab saama vastutada oma tegevuse eest

Eesti Projektbüroode Liidu korraldatud projekteerimise riigihangete seminaril toodi välja, et probleem pole seaduses vaid korralduses.

Seminaril leiti, et konsultatsiooniteenuste (projekteerimise) hangete probleemiks Eestis ei ole mitte riigihangete seadus (RHS), vaid riigihangete korraldamine. Konsultatsiooniteenused on oluline osa ehitushankest mis määrab kogu ehitushanke näo. Kahjuks on konsultatsiooniteenuste hangete ainsaks kriteeriumiks enamikul juhtudel üksnes madalaim hind. 

Kuid vastavalt RHS-ile võib hankija sõlmida hankelepingu üksnes madalaima hinnaga pakkumuse alusel juhul, kui pakkumuse majanduslik soodsus hankija jaoks sõltub üksnes pakkumuse hinnast. Seda ka juhul, kui kõik muud tulevase hankelepingu tingimused, sh hankelepingu esemega seotud kriteeriumid on hankedokumentides ammendavalt määratletud.

Probleem seisneb sellest, et konsultatsiooniteenuste puhul ei ole need pea kunagi ammendavalt määratletud – tellitavate teenuste olemus ei võimalda määratleda hankelepingu tingimusi piisava täpsusega, et sõlmida hankeleping avatud või piiratud hankemenetluses.

Samuti ei saa liidu hinnangul kunagi pidada tõeseks väidet, et ehitusliku konsultatsiooniteenuse majanduslik soodsus seisneb hankija jaoks vaid selle teenuse hinnas, sest teenuse maksumus moodustab ehitise eluea kuludest igal juhul alla 1 protsendi, kuid selle teenuse mõju on 99% ehitustööde ning käitamiskulude maksumusest.

Seega ei ole konsultatsiooniteenuse ostmine madalaima hinnakriteeriumi alusel kooskõlas RHS §31 lg 3 sisu ja mõttega.

Ehituskonsultandid (arhitektid ja insenerid) leiavad, et hangete korraldamiseks tuleb kasutada kõiki RHS-i võimalusi. Võimalik on kasutada eri hankemenetluse liike. Sõltuvalt hankest tuleks kasutada piiratud menetlust, võistlevat dialoogi või ideekonkurssi.

Avatud menetlus sobib lihtsatel hangetel, läbirääkimised erijuhtudel:

• Teenuste puhul saab hinnata peamiselt pakutavaid eeldusi.• Lõppkasutaja peab saama väärtusliku ja kvaliteetse ehitise või keskkonna.• Realistlik sihteelarve peaks olema määratletud  juba hanke algstaadiumis.

Igaüks peab saama vastutada oma tegevuse eest. Projekteerija peab olema ette tark, mitte tark tagantjärele, kuid kuna riskib alati hankija.

Projekteerijad kutsuvad üles kõiki tellijaid ja hankijaid RHS-is pakutud hankemenetluse liike ja võimalusi aktiivsemalt ära kasutama!

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785