Ehitajad võitlevad hankenõude vastu

Neli suurt ehitusfirmat astusid pretsedenditu sammu ja vaidlustasid Viimsi valla koolimaja ehitushanke enne pakkuma asumist.

Ettevõtjatele ei meeldi hanketingimuste punkt, millega ehitusprojekti kvaliteedist tulenevad riskid ja lisakulud jäetaks ehitaja kanda.

Viimsi vald peab aga tingimust põhjendatuks, et vältida ehitaja poolt tööde keskel lisaraha küsimist või objektilt minemajalutamist. Vald kuulutas Randvere põhikooli ehitushanke välja augusti lõpus. Pakkumisi ehitajatelt oodati 11. oktoobriks, kuid nüüd võib see tähtaeg määramatuse tõttu nihkuda. Nimelt jõudis eelmisel kolmapäeval rahandusministeeriumi juures tegutsevasse riigihangete vaidlustuskomisjoni vaidlustus, mille esitajateks AS Nordecon, AS NCC Ehitus, OÜ Astlanda Ehitus ja AS Oma Ehitaja. Ehitajad ei ole hanketingimustega rahul, kuna peaksid enda sõnul ebamõistlikult suure riski võtma.

"See läheb järjest rohkem ühte auku ja ühel hetkel kannatus katkeb," põhjendas ASi NCC Ehitus juht Toomas Aak vaidlustuse esitamist. Tema sõnul on ehitushanked juba tükk aega sinnapoole kaldu, et hankija proovib riske maandada, jättes ehitusprojekti vigasusest tulenevad võimalikud lisakulud ehitaja kanda.

Üldiselt on tingimustes kirjas, et hankija on projekti piisava hoolsusega kontrollinud ja selline sõnastus annab vajadusel võimaluse vaielda. Viimsi hanke puhul öeldi aga otse välja, et projekti vigasuse eest vastutab ehitaja.

Kuidas kommenteerib vaidlusalust hankepunkti Viimsi valla esindaja ja millised on teiste hanke vaidlustanud ehitusfirmade juhtide argumendid, loe tänasest Äripäevast.

Osale arutelus

  • Hannes Sarv

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed