11. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tutvu vastu võetud energiatõhususe direktiivi uute kohustustega

Euroopa Parlamendi (EP) sõnul säästab vastu võetud kohustuslik direktiiv energiatarbimist ligi 20% aastas, mis teeb umbes €50  miljardit.

Saadikud kiitsid teisipäeval EP täiskogul heaks energiatõhususe direktiivi, mis kinnitab liikmesriikidele kohustuslikud energiasäästu meetmed.

Meetmed puudutavad avaliku sektori hoonete renoveerimist, energiasäästu skeeme ja energiaauditite läbiviimist kõikides suurtes ettevõtetes.

"See oluline seadus ei ole vajalik mitte üksnes energiajulgeoleku ja kliimamuutusega seotud eesmärkide saavutamiseks vaid annab ka tõuke majandusele ning tööhõivele. See vähendab meie energiasõltuvusest tuleneva energiaimpordi ulatuslikku ja kasvavat kulutust - €488 miljardit 2011.a. - mis on iseäranis karm kriisis kannatavatele riikidele," ütles raportöör Claude Turmes (Greens/EFA, LU).

Avaliku sektori hoonete renoveerimine

Energiatõhususe direktiivi järgi peavad liikmesriigid tagama, et igal aastal renoveeritakse 3%  "keskvalitsuse omanduses ja kasutuses olevate köetavate ja/või jahutatavate hoonete üldpõrandapinnast".

See nõue kohaldub hoonetele, mille kasulik üldpõrandapind on üle 500 m2  ning alates  2015.a. juulist neile, mis on  üle 250 m2 .

Säästuplaanid

Energiatarnijad, kelle suhtes direktiiv kehtib, peavad saavutama "/.../ kumulatiivse lõpptarbimise energiasäästu eesmärgi  aastaks 2020".  See eesmärk peab olema "vähemalt samaväärne igal aastal alates 2014 kuni 2020 uue energiasäästu saavutamisega 1,5% ulatuses aastasest energiamüügist lõpptarbijatele, pidades silmas kõigi energiatarnijate või kõigi energia jaemüügiettevõtjate müügi mahtu, arvestatuna viimase kolmeaastase perioodi põhjal enne direktiivi jõustumist."

Transpordis kasutatava energia müügi mahu võib sellest arvutusest välja jätta ning lubatud on kasutada alternatiivseid energiasäästu meetmeid tingimusel, et saavutatakse samaväärne tulemus.

Energiaauditid

Kõik suured energiatarnijad peavad läbima energiaauditi. Need auditid peavad algama kolme aasta jooksul pärast direktiivi jõustumist  ning neid tuleb viia läbi iga nelja aasta tagant. Auditi peavad teostama kvalifitseeritud ja akrediteeritud eksperdid. Sellest kohustusest on vabastatud väike- ja keskmise suurusega ettevõtted.

Rahastud

Direktiivi lisatakse erisätted, mis puudutavad energiasäästu meetmete rahastute loomist. Liikmesriigid peavad toetama nende rahastute loomist või juba olemasolevate rahastute kasutamist.

Järgmised sammud

Direktiiv jõustub 20 päeva pärast selle avaldamist ELi  Ametlikus Teatajas ning liikmesriikidel on aega 18 kuud, et siseriiklik seadus sellega vastavusse viia.

Direktiiv võeti vastu 632 poolt, 25 vastu ja 19 erapooletu häälega.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785