7. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus kord: kliima- ja tuletõrjesüsteemide paigaldajatel käitlemisluba kohustuslik 

Uus kord hakkab kehtima selle aasta 1. oktoobrist. Ameti sõnul on muudatuse eesmärk, et seadmeid paigaldavad väljaõppe saanud ettevõtted.

„Seadmete omanikel peab olema kindlus, et paigaldaja või hooldaja on saanud selleks vastava väljaõppe ning kahju keskkonnale ei teki,” selgitas Keskkonnaministeeriumi kliima- ja kiirgusosakonna peaspetsialist Reeli Jakobi. „Kuna enamus külmaainetest on lõhnatud, siis võidakse ekslikult arvata, et need pole ohtlikud. Tegelikult on need kahjulikud nii inimesele kui keskkonnale, kui külmaaine näiteks kliimaseadme või külmkapi süsteemist välja lasta. Osa külmaaineid kahandavad Maad kaitsvat osoonikihti ja teised põhjustavad kliimasoojenemist.“

Eestis on hetkel üle 300 ettevõtte, kes paigaldavad ja hooldavad külmaaineid (fluoritud kasvuhoonegaasid ja osoonikihti kahandavad ained) sisaldavaid seadmeid. Omanikud vastutavad, et neid paigaldab või hooldab käitlemisluba omav ettevõte. "Kuna nimetatud seadmed sisaldavad keskkonnale väga ohtlikke aineid, siis ei ole mõeldav, et nende paigaldamise ja hooldamisega võiks tegeleda igaüks hoolimata tema tegelikest oskustest selliste ainetega ümberkäimisel,“ rääkis Jakobi.

Seadusemuudatus kohustab ka arvele võtma kõik 3 kg või enam eelnimetatud ohtlikke aineid  sisaldavad seadmed. Nendeks on paiksed jahutus- ja kliimaseadmed, soojuspumbad, tuletõrjesüsteemid, pingejaotlad ja lahusteid sisaldavad seadmed. Kodumajapidamises kasutatavaid külmkappe, kliimaseadmeid jm registreerima ei pea, sest üldjuhul on nende külmaainesisaldus väike.

Kõik enne 15. juulit paigaldatud suuremad seadmed tuleb registreerida 2013. aasta 1. jaanuariks ning pärast nimetatud kuupäeva soetatud ja paigaldatud seadmed tuleb registreerida kahe nädala jooksul pärast nende omandamist. Registreerimine toimub Keskkonnaameti e-teenuste portaalis (https://eteenus.keskkonnaamet.ee/) ja seda võib teha seadmete omanik või tema volitatud hooldusettevõte.

Keskkonnaamet koostöös Keskkonnaministeeriumi- ning Keskkonnauuringute Keskusega korraldavad septembri kuus teavitusseminare Pärnus, Tallinnas, Tartus ja Jõhvis. Lisainfo Keskkonnaameti kodulehelt.

Vastavalt 15. juulil jõustunud muudatustele välisõhu kaitse seaduses tuleb suuremad keskkonnaohtlikke aineid sisaldavad seadmed registreerida. Keskkonnaohutuse tagamiseks peavad nende paigalduse ja hooldusega tegelevad ettevõtted taotlema käitlemisluba.

Käitlemisloa taotlus tuleb Keskkonnaametile esitada hiljemalt 1. oktoobriks elektrooniliselt Keskkonnaameti e-teenuste portaalis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785