7. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus ehitusmäärus Tallinnas alates novembrist

Alates 1. novembrist Tallinnas kehtima hakkavas uue ehitusmääruses loobutakse detailplaneeringu eskiisi koostamise nõudest.

„Uus ehitusmäärus muudab planeerimisprotsessi kiiremaks, lihtsamaks ja läbipaistvamaks,“ ütles Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja Anu Hallik-Jürgenstein. „Uue ehitusmääruse rakendamine tagab planeeringute menetlemise aja lühenemise, planeeringute menetluse parema jälgitavuse ning planeeringute menetlemisel halduskoormuse vähendamise.“

Mis muutub?

„Tallinnas viiakse enne detailplaneeringu algatamise otsustamist läbi töömahukas detailplaneeringu eskiisi menetlemine,“ selgitas Hallik-Jürgenstein. „Eskiisi koostamise eesmärgiks on pakkuda välja esialgne lahendus, mille põhjal oleks võimalik otsustada, kas sellisel eesmärgil koostada soovitav detailplaneering on üldse realiseeritav ja piirkonda linnaehituslikult sobilik ehk kas üldse on perspektiivikas sellist detailplaneeringut algatada.“

Kuna eskiisi koostamine ja menetlemine võtab täna kolmandiku kuni poole planeeringu koostamisele kuluvast ajast, peaks detailplaneeringu menetlemisele eelnevast dubleerivast eskiisimenetlusest loobumine menetlusaega märkimisväärselt lühendama.

„Teiseks oluliseks muudatuseks on, et detailplaneeringu esitamine, menetlemine ja kooskõlastamine peab hakkama toimuma elektrooniliselt,“ ütles Jürgenstein. „See lühendab detailplaneeringute menetlemisele kuluvat aega ja muudab kogu süsteemi läbipaistvamaks ja lihtsalt jälgitavaks.“ Menetlusprotsesside jälgitavuse parandamiseks registreeritakse kõik menetlustoimingud ja nendega seotud dokumendid Tallinna Planeeringute Registris (TPR).

Juba töös olevaid planeeringuid menetletakse siiski täna kehtiva ehitusmääruse alusel.

Ehitusmääruse eesmärk on määrata ülesannete jaotus ja menetluskord planeerimis- ja ehitusvaldkonna korraldamisel, samuti panna paika kohalikke olusid arvestavad linna territooriumi või selle osa planeerimise ja ehitamise reeglid.

 „Lisaks peab muidugi arvestama, et iga muudatus toob endaga kaasa lühiajalisi ebamugavusi enne, kui uus ja kindlasti parem ning võrreldes tänasega läbipaistvam menetluskord lõplikult rakendub“ ütles Anu Hallik-Jürgenstein.

Uue ehitusmääruse väljatöötamisse olid kaasatud Eesti Projektbüroode Liidu, Eesti Arhitektide Liidu ja Eesti Ehitusettevõtjate Liidu esindajad.

TLPA menetleb aastas ca 300 detailplaneeringut ning väljastas eelmisel aastal ligi 1880 ehitusluba. Menetletavate planeeringute arv on püsinud viimaste aastate lõikes stabiilsena, kuid vahepeal vähenenud ehituslubade väljastamise arv on hakanud kasvama.

1. novembril 2012 jõustuva Tallinna linna ehitusmääruse kehtestas Tallinna Linnavolikogu 6. septembril toimunud istungil.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785