Vink: ameerika mägedes enam ei sõideta

Statistikaamet avaldas II kvartali ehitushinnaindeksi muutuse. AS Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink ootab aasta teises pooles stabiilsemat ehitushindade seisu.

„Kuna ehitushinna indeksi arvutamise põhimõtted on jätkuvalt mõnevõrra segased ega peegelda sageli konkreetse turuosalise kogemust oma kitsamas valdkonnas, siis ei tohiks takerduda indeksi numbriväärtusele ühel ajahetkel, pigem tasuks jälgida trende ja suundumusi pikemas perioodis,“ ütles Vink ehitusuudistele.

„Kui nüüd vaadelda indeksi kõikumiste graafikut, siis võib ju tõdeda, et ses osas on viimastes kvartalites saavutatud teatud stabiilsus ning ameerika mägedes enam ei sõideta,“ lisas Vink.

Vinki sõnul oli hinnatõus ennustatav. „Seesama ehitusmasinate komponendi tõus on ju muuhulgas tingitud aasta alguses jõustunud seadusemuudatusest, kus ehitusmasinates enam erimärgistatud kütust kasutada ei tohi. Ka tööjõu kallinemine olukorras, kus oskustööjõu puudus tasapisi jälle kasvab, on loogiline,“ selgitas Vink.

Vink ootab aasta teises pooles pigem stabiilsust. „Pelgalt indeksi kasvu komponendiga kahjuks igapäevaselt arvestada ei saa ning pigem teevad ettevõtted otsuseid oma tegutsemisvaldkonnas toimuvat jälgides. Ja täna on ehituses konkurents jätkuvalt tihe, mis ei lase hindadel kiiresti kasvada. Usun, et juhul, kui välistegurid ei muutu oluliselt, siis siseriiklikult võiks ka aasta teises pooles eeldada pigem suhteliselt stabiilset ehitushindade seisu, kus on mõningane surve kallinemisele,“ ütles Vink.


Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed