Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 28. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Amhold AS juhib Aafrikas kuue haigla laborihoone ehitust

Uganda valitsus tellis AS-ilt Amhold Ida-Aafrika meditsiinilaborite võrgustiku projekti raames kuue haigla laborihoone projekteerimise, ehituse juhtimise ja järelevalve tööd.

Kogu Ida-Aafrika projekti rahaline üldmaksumus on eelduslikult 87 miljonit USA dollarit ning see puudutab 28 miljoni inimese elu turvalisemaks ja tervislikumaks muutmist.

Uganda Justiitsministeerium kinnitas vastava lepingu 6. augustil 2012. Amhold teostab lepinguliste tööde raames insener-tehnilised, keskkonnaalased ja arhitektuur-ajaloolised uurimistööd, komplekse projekteerimistöö (sh meditsiinitehnoloogiline osa, ehitustööde, seadmete ning sisustuse maksumuse kalkulatsioonid), ehitushanke dokumentatsiooni koostamise, ehitustööde juhtimise, erialase konsultatsiooni ja järelevalve tööd.

„Hankes osalesid 38 multikontinentaalset firmat, sealhulgas USA, Prantsuse, Saksamaa, Itaalia, Egiptuse jt maade firmad. Kolmeetapilise konkursi tulemusena osutus edukaks Amhold AS-i pakkumus koostöös kohaliku insenerifirmaga. Hindamise aluseks olid ettevõtte ja meeskonna meditsiinilaborite projekteerimise referentsid, varajasem töökogemus kohapeal, kavandatava töö plaani, metoodika ja sisu kirjeldus. Maksumuse osakaal moodustas 20% üldisest hindamistulemusest,“ selgitab AS-i Amhold tegevdirektor Arvu Mägi.

International Development Association (IDA) finantseeritava Ida-Aafrika meditsiinilaborite võrgu rajamise projekti raames tellis Uganda valitsus AS-ilt Amhold järgmiste meditsiinilaborihoonete projekteerimise, ehituse juhtimise ja järelevalve töö:

* Arua Regionaalhaigla (teeninduspiirkonna elanikkond on kolm miljonit inimest, sh Lõuna-Sudaan, Kongo DV piirialad);* Gulu Piirkonnahaigla ja ülikooli õppehaigla - St. Mary`s Hospidal Lacor (teeninduspiirkonna elanikkond on neli miljonit inimest, sh Lõuna-Sudaani piiriala);* Mbale Regionaalhaigla (teeninduspiirkonna elanikkond on neli miljonit inimest, sh Lääne-Kenya piiriala);* Mbarara Regionaalhaigla ja ülikooli õppehaigla (teeninduspiirkonna elanikkond on viis miljonit inimest, sh Rwanda, Tansaania, Kongo DV piirialad);* Mulago Riiklik Haigla ja ülikooli õppehaigla (teeninduspiirkonna elanikkond on seitse miljonit inimest);* Uganda riiklik tuberkuloosi laboratoorium ja Butabika piirkonnahaigla laboratoorium (teeninduspiirkonna elanikkond on viis miljonit inimest).

Töösse on kaasatud nii kohaliku partnerfirma insenerid kui ka projekteerimisfirmad Eestist, teadurid Tartu Ülikoolist, spetsialistid rahvusvahelistest organisatsioonidest ning kohalikud kogenud meditsiinitöötajad. Laborihooned projekteeritakse tänapäeva meditsiinialastele tippteadmistele ja kõrgeimatele nõuetele vastavalt. Valmivad laborid, sh bakterioloogia ja AIDS-i laborid, teenivad nii haiglate igapäevaste massiliste analüüside teostamise kui ka õppe- ja teadustöö tegemise eesmärki.

Haiglahooned paiknevad Ida-Aafrika riftioru servaalal ja seismiliselt aktiivses tsoonis, seega projekteeritakse tarindid vastu pidama ka tugeva maavärina korral ja sõltumatu energiaallikaga, sest just pärast maavärinat võib tekkida plahvatuslikult suur vajadus meditsiiniabile ning laborid on meditsiiniabi üheks aluskomponendiks.

Osa piirkonna haiglaid on ehitatud 1930ndatel ning on seega ka ehitismälestisteks. Seepärast on projekti üheks oluliseks komponendiks alguspärase arhitektuuri säilitamine ning uue osaga kooskõla saavutamine.

Mitu aastat huvitavat tööd Ugandas

Amhold AS teostab inseneri- ja arhitektiteenuseid Ugandas juba kolmandat aastat. Esimeseks objektiks oli logistikakompleksi esimese ehitusjärgu projekti ja ehitushanke dokumentatsiooni koostamine. Momendil toimuvad sellel objektil ehitustööd ning Amhold AS-i spetsialistid koos kohaliku partnerfirma inseneridega teostavad tellijapoolset projektijuhtimist ja ehitustööde järelevalvet.

„Omame Ugandas kõiki nõutud tegevuslubasid ning registreeringuid ja võtame aktiivselt osa ka siseriiklikest hangetest. Firma Ida-Aafrika büroo asub Entebbe linnas Victoria järve ääres,“ räägib AS-i Amhold kaugprojektide divisjoni juht Raino Kloren.

Arvu Mägi sõnul tehakse enamus projekteerimistööd siiski Tallinna büroos, sest nii saavad insenerid ja arhitektid põhiliselt töötada ning elada oma loomupärases sotsiaalses ja kultuurilises keskkonnas, seejuures samaaegselt osaleda huvitavates ning eripärastes rahvusvahelistes projektides ja meeskonnas. „Selline töömeetod lihvib ja treenib inseneride konkurentsi- ning koostöövõimet teiste avatud maailma tippfirmade spetsialistidega,“ lisab ta.

Ettevõtte Ida-Aafrika piirkonna juht Egert Nõmm täiendab, et osalemine kuue riigi 28 miljoni elaniku elu turvalisemaks ning tervislikumaks muutmise projektis innustab tegema kõike kõige paremal moel ja andma endast 101%. „Kohalikud insenerid on hariduse saanud põhiliselt Makerere Ülikoolis ja täiendanud oma haridust või stažeerinud USA-s. Seega on nendega igati huvitav ning rikastav suhelda nii tööalaselt kui ka vabal ajal.“

Ehitusprojektide koostamise, ehitustööde juhtimise ja järelevalve ning ekspertiisidega tegelev AS Amhold oli 2011. aastal suurim ehitusala inseneri- ja arhitektiteenuseid eksportiv projekteerimisfirma Eestis. Firmal on lisaks Uganda projektidele käsil Soomes 14, Rootsis 6 ja Eestis 21 projekteerimise, projektijuhtimise ning ehitustööde järelevalve tööd. Projekteerimistööde teostamisele on kaasatud ka üle kümne koostööpartneri ja alltöövõtja.

Selle artikli ilmumist toetas AS Amhold

www.amhold.eu

 

Foto: AS Amhold
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785