Soome nõuab välisettevõtetele soomlastega võrdsed tingimusi

Soome statistikaameti andmetel väheneb Soome maksubaas just välismaiste ettevõtete alampakkumiste tõttu, kus tööjõud on märgatavalt odavam kui kohalikel ettevõtetel.

Soome riik tunneb muret, et välismaal registreeritud, ent Soomes tegutsevad ettevõtted naudivad maksuvabastust, mis võimaldab osaleda hangetel tunduvalt madalamate hindadega kui kodumaistel ettevõtetel. Eelkõige on eelis odavas alamakstud tööjõus, kellele palka makstes ei laeku Soome riigile midagi. Tänavu märtsis tellitud uuring näitas, et 2010. aastal jäi Soome riigil seepärast saamata 345 miljonit eurot.

Soome riik on algatanud eelnõu välismaiste ettevõtetele Soome omadega võrdsete tingimuste väljatöötamiseks, et tagada erinevates sektorites, sh ehitussektoris, võrdne konkurents. Selleks plaanitakse kohustada välisettevõtjaid järgima oma sektori kollektiivlepingute tingimusi. See tähendab, et Soomes tegutsevad Eesti ehitusettevõtjad peavad oma töötajatele maksma vähemalt sama miinimumpalka, mis kehtib Soome ettevõtetele.

Soome statistikaameti andmetel moodustab eestlastest tööjõud Soomes ligi 2/3 kogu välismaisest tööjõust. Eestlastele järgnevad poolakad ja sakslased, kellest enamik töötab ehitusalal.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed