15. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam: me pole reegleid rikkunud

Riigikontroll esitas aruande eelnõu, milles märgitakse, et AS Tallinna Sadam on rikkunud Muuga konteinerterminali 17. kai rajamise ehitushankes riigihangete seadust. 

Tööde käigus nõustus Tallinna Sadam KMG Inseneriehituse AS-I juhitud konsortsiumile täiendavalt maksma kai kandevõime tugevdamiseks 28,9 miljonit krooni ja merepõhjast liiva võttes laevadele lõhkekehadest tingitud kahju hüvitamiseks 9 miljonit krooni.

Riigihankele tehtud õiguslik analüüs hanke läbiviimise protsessis ühtegi rikkumist lisarahastamiseks ei tuvastatud, märgib Tallinna Sadam. Samuti märgib sadam, et hankeleping ja selle muudatused olid kooskõlastatud Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Veeteede Ametiga.

“Õiguslikule arvamusele tuginedes on juhtkond järginud kõiki riigihangete seaduse nõudeid,” ütles ASi Tallinna Sadam nõukogu esimees Neinar Seli. “Arvamuse kohaselt on Tallinna Sadam järginud läbipaistvuse ja võrdse kohtlemise põhimõtteid, minimaalsed lisakulud suurema kandevõimega kai rajamiseks olid põhjendatud ning ettevõttele kahju tekitatud ei ole.”

Neinar Seli sõnul kinnitas juhatus nõukogule, et tööde kallinemine tugineb faktilistele kulutustele ja on põhjendatud. “Kokkuvõttes kujunes objekt Tallinna Sadama jaoks hankelepingus ettenähtust odavamaks ja saavutati parem tulemus,” osutas Seli asjaolule, et 860 miljoni kroonise ehituslepingu lõpphinnaks kujunes 849 miljonit krooni. Õiguslikus hinnangus märgitakse, et kui kandevaia tugevust ei oleks eelprojekti faasis muudetud, võinuks see ohustada Tallinna Sadama konkurentsivõime säilimist.

2010. aasta juulis valminud uus konteinerterminali ala paikneb 27 hektaril, kailiini pikkus on 478 meetrit ja sügavus 14,5 meetrit. Uus infrastruktuur kahekordistab senise Muuga sadama konteinerite käitlemisvõimsuse.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785