Autor: Romet Kreek • 10. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordecon tuli kasumisse

Nordecon teenis tänavu teises kvartalis 873 tuhande eurose puhaskasumi võrreldes mulluse 2,475 mln eurose kahjumiga. Koondkasumiks kujunes 759 tuhat eurot võrreldes mulluse 2,42 mln eurose kahjumiga, teatas ettevõte börsile.

Käive kasvas aastaga 10,2 protsenti, 40,45 mln euroni.

„Esimest poolaastat võib antud turuolukorras normaalseks pidada. Vaadates kuue kuu majandustulemusi aga viimase paari aasta kontekstis, on põhitegevuse kasumisse jõudmine meile oluliseks töövõiduks,” ütles Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink. „Kasumlikkuse taastamisse on väga suure panuse andnud kontserni restruktureerimine, eesmärgistatud kulujuhtimine ja tööprotsesside ümberkujundamised viimastel aastatel.“

„Müügitulu oli oodatult eelmise aasta omast suurem, mis on Nordeconi edukast pakkumistegevusest kujunenud lepinguportfelli kasvu vaadates loogiline. Teostamata tööde portfell on hetkel koguni 19% mahukam kui aasta eest ning ulatub 166 miljoni euroni,” selgitas Jaano Vink. „Head meelt teeb eratellijate projektide lisandumine hoonete valdkonna  töödeportfelli. Majanduses on sellel aastal toimunud tajutav elavnemine ning see on mõju avaldamas ka ehitussektorile.”

Kasumlikkuse taastamisel oli oluline roll kokkuhoiumeetmetel ja ka turu konkurentsitingimuste muutusel. Ettevõtte hinnangul vähenes mullu teedeehituses ja vee- ja kanalisatsioontrasside ehituses konkurentsisurve tuntavalt. Seda nii osade ehitusettevõtete pankrottide või turult lahkumise tõttu, kui tulenevalt asjaolust, et kõik ettevõtted pidid viimastel aastatel oma personali ja tugistruktuure vähendama. See omakorda seadis piiranguid mitmete turuosaliste võimekusele esitada pakkumisi sarnastes kogustes varasemate aastatega.

Samas ei ole konkurentsist tingitud hinnasurve leevenemist endiselt tunda hoonete ehitamise valdkonnas, kus jätkuvalt on suurimaks probleemiks erasektori klientide puudumisest tingitud ebapiisav turumaht suure arvu ehituse peatöövõtuga tegelevate ettevõtete kohta. Kokkuvõttes tähendab see, et ettevõtete poolt võetud riskid hinnakujunduses on küll kaalutletumad kui möödunud ehitusturu kiire languse perioodil, kuid kasumlike lepingute sõlmimiseks tuleb nendega siiski jätkuvalt arvestada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785