Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 29. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Termokahanev kile kaitseb ehitust kui ka kaupa

Kauba, ehitusmatejalide ja -objektide ning veesõidukite kaitseks on Eestis aastakümneid kasutatud tavalist jäika plastkilet, mis pole aga oma rabeduse ja UV-kartuse tõttu parim lahendus.

Eesti inimeste jaoks on uue põlvkonna katte- ja transpordimaterjaliks termokahanevad kattekiled, mis näiteks välistingimustes kaitsevad kile all olevaid esemeid vähemalt kuni kaks aastat.

Maailmas on termokahanev kile kasutusel juba umbes 30 aastat ning populaarne just tänu omadustele, mis lubavad seda paigaldada kõigele – paatide talvehoiustamisel, väikestel kaubaalustel, kui ka suurte majade ilmastikukindlaks tegemisel. Termokahanev kile pakub kaitset nii toodete transpordil ja hoiustamisel kui ka ehitus– ja remonttöödel. Ameerikas kasutatakse seda orkaanikahjustuste esmasel kaitsmisel ilmastiku eest ning Jaapani maavärina järel ehitati termokahanevast kilest ajutisi peavarje.

„Termokahanev kile on efektiivne ja tõhus kaitse nii ehitustel tellingutel ning ajutiste konstruksioonide katmisel, meresõidukite katmiseks hooajavälisel ajal ja transportimisel ning ka näiteks moodulmajade hoiustamisel ning transpordil ilmastikukahjude eest – võimalikke kasutusrakendusi on piiramatult,“ tutvustab termokahanevate katete müüja 3 Selli OÜ esindaja Tanel Kolk. „Meie seni kõige suurem ja keerulisem väljakutse oli Meremuuseumi osaline katmine.“

3 Selli kasutatavad USA päritolu Dr.Shrink ja Transhield esmaklassilised  termokatted, mis on UV-kaitsega, tugevad ja püsivad, luues trumminahalaadse, vee- ja rebenemiskindla katte igas mõõdus või kujuga esemele. Lisaks on see tänu oma lihtsale paigaldusele säästlik ja turvaline lahendus. „Meie poolt müüdav ja kasutatav termokahanev materjal sisaldab ultraviolettkiirguse inhibiitoreid ning tugevdusaineid rabeduse vastu, muutes kattekile löögikindlaks ja elastseks ka aja möödudes, mis on tööstusliku kasutamise korral ja transpordil  väga oluline,“ lisab Kolk.

Kuigi kile laiused on vastavalt rullile kuni 15 m (rullis oleva kile pikkused on kuni 130 m), saab kilesid lihtsalt omavahel termokeevitada, tekitades ühe pideva aukude ning vahedeta paani. Niiskuse ja kondensaadi eemaldamiseks saab kattealust tuulutada, sest õhutid tagavad õhu liikumise katte all, vähendades nii liigse niiskuse ja kondensaadi kogunemist. Võimalik on kasutada ka katte alla pandavaid desikante sisaldavaid niiskust imavaid kotte. Kui aga katted vigastada kogemata või meelega - soovides näiteks kattealusele ligi pääseda - on neid lihtne paigata, säilitades samas esialgse tugevuse.

3 Selli poolt pakutavate katete hulgast leiab erinevate paksuste ja suurustega termokahanevaid kilesid (Dr.Shrink™), juba valmisõmmeldud termokahnevaid katteriideid (Transhield™) laevadele ja jettidele ning ka spetsiaalseid korrosioonivastaseid kilesid (VCI2000™), et kaitsta kergelt korrodeeruvaid seadmeid pikemal hoiustamisel.

Termokahanevat kilet soovitatakse kasutada ka majade konserveerimisel pikemaks ajaks. Erinevalt koormakatetest ja presentidest saab termokilega püsiva ja pingul lahenduse, mis kannatab ka väga tugevaid tuuli ning ekstreemseid ilmastikutingimusi.

Termokahanev kile minimiseerib objekti temperatuurikadusid, laseb katte all paista loomulikul päevavalgusel ning on kilet lõhkumata ventileeritav. Kattele võib paigaldada spetsiaalsed veekindlad tõmblukkudega uksed kaetud objektile sisenemiseks, millega saab piirata objektil toimuva nägemist kõrvaliste silmade eest. Soovi korral on võimalik on tellida isegi eriti tõhusat korrosiooni– ja oksüdatsioonivastast kaitsekilet. Paate kattes annavad tugitalad kilele piisava kalde ning tugevuse, et lumi, vihm ja jää alla vajuksid ega liialt kuhjuks. Korralikult paigaldatud kattekile peal saab vabalt kõndida normaalkaalus meesterahvas.

3 Selli OÜ pakub terviklikku teenust — kõrgekvaliteedilisi termokahanevaid katteid ja paigalduseteenust, aga ka kõiki paigaldamiseks vajalikke tarvikuid: termokahanevad- ja kaitseteibid, kinnitusrihmad, pandlad,noad kile lõikamiseks, propaanil töötavad kuumendajad, tuulutusavad ja tõmblukuga uksed.

Termokahanev kile on täielikult taaskasutatav kile- ning plastikutööstustes ning 3 Selli OÜ samuti on alati nõus kasutatud termokahaneva kile utiliseerimiseks tagasi võtma.

www.3selli.com

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785