Autor: Indrek Kald • 28. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sylvesteri eksomanik rajab Kuressaarde uue linnaosa

Metsavarumisfirma Sylvester omanike sekka kuulunud Tõnis Mäerand plaanib ehitada Kuressaarde Tori jõe suudmealale uue mereäärse linnaosa.

Mäerannale kuuluvale 7,1 hektari suurusele planeeringualale tahetakse rajada rannapromenaad, kauplus, neli erineva suurusega korterelamut kokku 262 korteriga, kaks ridaelamut, kümmekond eramut ja umbes GO spaa suurune hotell, kirjutas Saarte Hääl. Tema arendatav piirkond asubki GO spaa ja Kuressaare jahisadama taga.

"Ehk saame sel suvel planeeringu kehtestatud, siis saab hakata kavandama projekteerimist ja ehitamist," ütles Kuressaare linnaarhitekt Hannes Koppel ning avaldas lootust, et paljud kuressaarlased kolivad tulevikus mereäärsetesse piirkondadesse.

Ehitamist hakati kavandama kaheksa aastat tagasi, kui kinnistute tollane omanik, Mäeranna äripartneri Tõnu Radiku OÜ Van Dahl Investments soovis alustada 2006. aastal vabaajakeskuse rajamisega, kuhu pidi tulema Eesti esimene sukeldumiskeskus, tennisehallid ja sisegolfirajad, lisaks kavatseti piirkonda 5–7 aasta jooksul rajada ka kahe-kolmekorruselised rida- ja korterelamud, sadamahoone, kalaturg ning hotell.

Hiljem jäi esialgsetest plaanidest järele 30 elamut, kuuekorruseline äri- ja vabaajakeskus ning restoran, ent paraku ei saanud detailplaneering vajalikke kooskõlastusi ning arendajal lõppes ka finantseerimisvõimekus, mistõttu tuli planeeringu taha uus investor uute plaanidega.

Tõnis Mäerand on aastaid kuulunud Äripäeva koostatavasse rikaste edetabelisse. Mullu ta Eesti 500 jõukaima sekka ei mahtunud, ent 2010. aastal oli 57 miljoni kroonise varandusega 470. kohal. Aasta varem hindas toimetus tema varanduse suuruseks 77 miljonit krooni, mis andis Rikaste TOPis 399. positsiooni.

Mäerannale kuulus umbes neli protsenti metsanduskontsernist AS Sylvester, mis müüdi 2003. aastal Stora Enso Timberile. Mäerand teenis müügist umbes 60 miljonit krooni.

Sylvesteri omanikeringi sai ta tänu sellele, et enne suurtehingut ühines Sylves­teriga endine metsavarumisfirma AS Forestex, mille üks omanik oli ka Mäerand. EPAs õppis ta metsandust samal kursusel Sylvesteri suuromaniku Mati Polliga.

"Tahan hakata Sylvesteri aktsiate müügi raha eest soetatud vara haldama," põhjendas Mäerand 2005. aastal Äripäevale, miks ta lahkus ASi UPM-Kymmene Fo­rest tegevjuhi ametist.

Kaks aastat tagasi omandas Mäeranna enamusosalusega firma Neinar Selilt Võru mööblitootja Wermo. Lisaks on ta asutanud Viljandis puitkarkassiga moodulmajade tehase Foreco. Mäerannale kuulub 2009. aastast töötavast firmast kolmveerand.

Samuti arendab Mäerand juba aastaid kinnisvara Hispaanias. 2005. aastal ostis ta seal kaks kinnistut, mille põhiehitustegevus lõppes aasta hiljem. Värskeima, 2010. aasta aruande järgi jätkab Mäeranna firma OÜ Tõnismäe läbirääkimisi kinnistute müügiks või väljarentimiseks.

Ka kuulub Mäerannale 50% katuseroogu varuvast-eksportivast ning rookatuseid ehitavast OÜst Tansar EF. Ettevõtte osanike seas oli varem ka endine Kuressaare linnapea ja keskkonnaminister, tänane riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785