15. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitajad: Elektri ost avatud turult vajab lähemalt uurimist

Ehitusuudised.ee uuris ehitusettevõtjatelt, kas ja kuidas on tehtud ettevalmistusi järgmiseks aastaks elektri ostmiseks avatud turu tingimustel.

Skanska juhatuse esimehe Andres Aaviku sõnul pole Skanska EMV väga suur elektritarbija ning seni pole elektri ostmist avatud turult prioriteetseks seatud ning valikuid tehtud. „Hakkame tõsisemalt teemaga tegelema suve teisel poolel,“ märgib Aavik

„Tuleb tunnistada, et ei saa öelda, nagu meil oleks juba ettevalmistused tehtud ja asjad selged,“ tunnistab Nordecon AS-i juhatuse esimees Jaano Vink. „ Pigem ütleksin, et oleme sobivate lahendustega poolel teel, mis tähendab, et kellegagi lepingut pole veel sõlmitud.“

Vinki sõnul puudub veel piisav info, et ettevalmistusi teha. „Üldist informeeritust hindan pigem pisut nigelaks, ses osas peab ikka ise rohkem vaeva nägema, et kõigest sotti saada. Hetkel on põhilised küsimused seotud eelkõige meie kui ehitusettevõtte tööspetsiifikaga. Kuna oleme peamiselt projektipõhine tarbija eri aegadel Eesti erinevates punktides,“ toob Vink välja.

„Kasumlikkuse mõju ja kulude seisukohalt on ehitusettevõtete jaoks kütuse ja masuudi hinnaliikumised, sh maksustamine, täna märksa olulisema kaaluga kui elektrienergia,“ hindab AS Merko Ehituse juhatuse esimees Anres Trink.

„Merko ei ole seni tsentraalselt ehitusobjektidele ajutist elektrit ostnud, mistõttu ei ole elektrituru avanemise võimalik mõju olnud seni aktuaalne teema,“ märgib Trink.

Määravaks on siiski soodne lahendus. „ Avatud elektrituru tingimustes lähtume elektrienergia ostmisel optimaalseimast elektrienergia pakkujast ja lahendusest.  Kuna tulevikus kujuneb elektri hind börsil, siis ei ole täna teada, millisel määral elektrikulud kasvavad ja milliseks kujuneb elektrihinna dünaamika – st kas kasulikum oleks elektri hind fikseerida pikemaks perioodiks või lähtuda muutuvast elektrihinnast. Samuti vajaks põhjalikumat analüüsi, millised riskid kaasnevad  konkreetse elektrienergia müüjaga lepingut sõlmides,“ lisab Trink.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785