11. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordecon: Ehitusturg vajab rohkem eratellijaid

Nordecon märgib esimese kvartali vahearuandes, et 2012. aastal ei oota kontsern ehitusturult tervikuna suurt kasvu. Ettevõtte hinnangul domineerivad endiselt rajatiste valdkonna ehitushanked.

Nordeconi hinnangul on suuremad võimalused turumahtude mõningaseks kasvuks siiski eelduslikult hoonete valdkonnas, kus võrreldes turu madalseisuga on taastumine olnud kõige vaevalisem. Turu areng sõltub suuresti eelnevatel perioodidel kadunud eraklientide võimalustest ja käitumisest.

Edu näeb Nordecon elamuehituse kinnisvara turul mõne täitmata turuniši leidmine. Samas hoiatab ettevõte, et arvestada tuleb väga muutlike tingimustega ostjate käitumises, aga ka pangapoolsete finantseerimistingimuste muutumisega konservatiivsemaks.

Nordecon ei pea mõistlikuks, et ehitusturu käitumist mõjutab ebaproportsionaalses koguses riigihanked ning Euroopa Liidu struktuurfondide toel läbiviidavatest projektidest. Riigihangete ning EL-i projektide läbiviimise edukus on Nordeconi hinnangul otseselt seotud riigi ja kohalike omavalitsuste haldussuutlikkuse ning hangete edukaks läbiviimiseks vajalike oskustega. Hangete tervikliku kvaliteedi kõikumine põhjustab seisakuid ja tõrkeid nii hankeprotsessis kui ka ehitustööde teostamise ajal.

Nordecon näeb ette riigihangete puhul vaidluste jätkumist, kuid hoiatab, et tuginedes senisele kogemusele päädivad vaidlused siiski pigem põhimõttelistele seisukohtadele kui tehnilistele argumentidele. Hangete eeldatavad maksumused on tellijate poolt tihti arvestatud vanadel andmetel ning ei arvesta turu tegelikke ehitushindasid. Riigihangete puhul on vastutus langenud ebaproportsionaalselt vaid ehitajale. Sellest tulenevalt kannatavad ka finantstehingud.

„Ehitussektorisse suunatud investeeringute hulk eratellijate poolt sõltub oluliselt majanduskasvu kiirusest ning selle baasilt tehtavatest prognoosidest. Nii ettevõtted, investorid kui ka pangad on 2011. aasta majandusstatistika põhjal teinud viimastel aastatel pigem otsuseid, mis on erasektori investeeringuid vähendanud. 2012. aastal investeeringute maht oluliselt ei kasva, kuna praeguste vaadete kohaselt on majanduskasv pärast tõusu 2010. aasta madalseisust aeglustumas ja tarbijate kindlustunne madal,“ märgib Nordecon oma 2012. aasta I kvartali tulemustes.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785