4. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üürida või hoopis osta?

Ebakindlate majandusolude ja pankade karmistunud laenunõuete tõttu on kinnisvaraturul populaarseks muutunud korterite üürimine. See aga on üürihindu tõstnud ning pakkumisi vähendanud.

Ehk oleks nüüd õige aeg hoopis ostmisele mõelda?

Sellele küsimusele vastamiseks otsustasime näiteks võtta ühe hüpoteetilise kolmeliikmelise perekonna, kuhu kuuluvad kaks tööl käivat täiskasvanut ja alaealine laps, kes soovivad elada kolmetoalises korteris Tallinnas Mustamäel. Meie hüpoteetiline pere tuleb kurssi viia praegu kinnisvaraturul toimuvaga - millise hinnaga saaks huvipakkuva korteri üürida, kui kalliks kujuneks ostuhind ning millistel tingimustel pangad laenu annaksid. Pere laenuvõimaluste väljaselgitamiseks saatsime järelepärimise viiele pangale.

Oma otsinguid alustasime kinnisvaraportaalist City24.ee. Seadsime eelduseks, et vaatame 3-toalisi Mustamäe kortereid, mis oleksid heas seisukorras, hiljuti remonditud ning mille köök oleks suurem tikutopsist - seega välistasime ümber ehitamata „hruštšovkade“ korterid. Kuna väga kallist kodu me oma hüpoteetilisele perele ei soovinud, jätsime kõrvale ka uutes kortermajades viimastel aastatel valminud korterid.

Kriteeriumid selged, sisestasime City24.ee otsingusse soovi 3-toalise Mustamäe korteri järele. Selliseid oli märtsi lõpus müügiks pakkuda ligi 250. Korteritega lähemalt tutvudes selgus, et hinnavahed on üsnagi suured - normaalses korras ja kaasaegselt remonditud korterite pakkumishind jäi vahemikku 46 000-58 000 eurot. Muudetud planeeringuga, kaasaegse köögimööbliga ja uhke vannitoaga kodusid, kus sageli oli ka näiteks mullivann või aurusaun, pakuti 70 000-80 000 euroga. Jätsime need, kui liiga kallid, siiski kõrvale ja asusime arvutama oma potentsiaali laenuvõtmisel 46 000- 58 000 euroseid kortereid näiteks võttes.

Mustamäe kodu 45 000 euroga

Arvestades faktiga, et Tallinnas on korterite pakkumis-ja müügihindade vahe 20-30%, tüüpkorterite puhul ka 10%, jõudsime järeldusele, et võiks olla reaalne saada meelepärane korter Mustamäel umbes 45 000 euroga.

Eeldasime, et tõenäoliselt nõuab pank laenu omafinantseeringuks vähemalt 10%, järelikult peaks hüpoteetilisel perel sääste olema 4500 eurot. Seega tuleks laenu võtta 40 500 eurot. Aga kui pikaks ajaks ning kui suure kuumaksega? Tegime arvutused kahe perioodi peale: 10 ja 15 aastat. Võttes 40 500 eurot 10 aastaks, intressimääraga 3%, tuleks igakuine annuiteetgraafiku põhine tagasimakse umbes 391 eurot. Sama summa samadel tingimustel 15 aastaks laenates teeb kuumakseks umbes 279 eurot.

Kas selle raha eest saaks ehk hoopis väga korraliku üürikorteri? Selgub, et kui hästi läheb, siis küll, kuid siin võib piiravaks osutuda lihtne tõsiasi, et üüripakkumisi on liikumas üsna vähe. Näiteks City24.ee otsingu abil selgus kurb tõsiasi, et 3-toaliste üürikorterite pakkumisi oli Mustamäel vaid 12. Paarkümmend aastat vana mööbliga, aga muidu enam-väem korras korterite hinnaskaala oli 250 euro kandis, enam-vähem kaasaegse remondi ja mööbli puhul tuleks arvestada minimaalselt 270 eurose väljaminekuga. Eeskujulikus korras, kaasaegsete ja naturaalsete materjalide tehtud remonditud korterid aga maksid 350-380 eurot kuus - ühes sellises oli ümberehituse käigus tehtud isegi aknaga vannituba koos suure nurgavanniga. Tõeline koduspaa!

Loe artikli täisversiooni 4. aprilli Kinnisvara erilehest

Autor: Tanel Raig Helena Saar

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785