30. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: tänavu paisatakse müügile mitu kinnisvaraporfelli

Colliersi hinnangul paistakse sel aastal turule mitmed kinnisvaraportfellid, kuid pakkumises olevate üksikute objektide arv veidi väheneb.

Büroo analüütikute igakuisest ülevaatest ilmneb, et nõudlus on endiselt suur prestiižsete büroopindade järele; jõudsalt kasvavad ka jaekaubandus ja ärikinnisvarainvesteeringute turg.

Nõudlus prestiižsete A-klassi büroopindade järele ei ole langenud ning vähese pakkumise tõttu on potentsiaalsed rentnikud valmis kesklinnas ruutmeetri eest 13-14 eurot kuus renti tasuma. Kuigi hetkel veel reaalselt ei ehitata uusi A-klassi büroohooneid, on oodata mõne kvaliteetse ja suure büroopinna turule tulekut aasta-paari jooksul. Lisaks kohalike ettevõtete aktiivsusele büroopindade turul on üheks kaasaegsete büroopindade vähesuse põhjuseks ka välisettevõtted – paljud neist kolivad oma tugiteenused kokkuhoiu eesmärgil Eestisse.

„Jaekaubanduse sektoris valitseb jätkuvalt positiivne meeleolu. Müüginäitajad suurenevad, leibkondade tarbimiskulutused on kasvamas, toiduainete jaemüüjad laienevad jõudsalt ning teenivad sealjuures jätkuvalt ka kasumit. Vakantsuse määr suuremates kaubanduskeskustes on aga nullilähedane. Samas on kaks arendajat teatanud, et alustavad veel sel aastal kahe uue kaubanduskeskuse ehitamist Tallinnas - Panorama City ja Moekombinaat ehitatakse vastavalt Lasnamäele ja kesklinna piirile Ülemistel. Mõlema keskuse planeeritud valmimine 2014. aastal annab Tallinnale juurde 110 000 ruutmeetrit kaubanduspinda, mis on ca 1/3 olemasolevatest kaubanduskeskuste pinnast ja ca 1/5 kogu kaubanduspinnast,“  kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Lao- ja tööstuspindade turul ületab nõudlus just kaasaegsete pindade osas pakkumist, kuid arendajad ei ole veel valmis spekulatiivsete arendustega riskima. Järsult suurenenud arenduskulude tõttu peavad uut, kaasaegset pinda otsivad rentnikud olema valmis maksma üüri vähemalt 4.50 eurot ruutmeetri kohta kuus, senise 4.00-4.30 euro asemel.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785