13. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus keskkonnaseadustik toob integreeritud keskkonnaloa

Keskkonnaseadustikus plaanitavate muutuste eesmärk on lihtsustada ettevõtjate tegevuse alustamist, koondada kokku üle 10 kehtiva seaduse ning reguleerida täpsemalt keskkonnaõiguse põhimõtteid ja ettevõtjate põhikohustusi.

Uue keskkonnaseadustiku puhul on kõige olulisemad 3 peamist muutust, mis mõjutavad ettevõtjate ja teiste keskkonnaseadustikuga kokkupuutuvate osapoolte tegevusi ja kohustusi.

---- toimuval konverentsil „Uus keskkonnaõigus – mõjud, võimalused ja riskid ettevõtjale“. Lisainfo SIIT

Täpsemalt räägitakse uuest keskkonnaseadustikust, selle suundadest, mõjudest ja riskidest 26. aprillil

----

1. Lihtsustamine. Keskkonnaseadustik viib enamuse praegu kehtivatest keskkonnavaldkonna seadustest (praegu üle 10 erineva seaduse) ühe nö katuse alla formuleerides ka kõikide valdkondade ühisosa keskkonnaseadustiku üldosa näol. Praegu võib leida erinevates seadustes palju omavahelisi vastuolusid, erineb ka terminikasutus. Neid erinevaid keskkonnavaldkonna regulatsioone ja terminite ebakõla ongi uue seadustikuga plaanis kõrvaldada. Tähendab see muuhulgas ka seda, et tulevikus saab olema kergem leida keskkonnaõigusega seotud erinevaid regulatsioone.

2. Halduskoormuse vähendamine. Praegu on erinevates seadustes reguleeritud palju paralleelseid menetlusi või üksteisele järgnevaid menetlusi, mida on vajalik läbida eesmärgi (nt keskkonnaloa saamine) saavutamiseks. Tihtilugu need dubleerivad üksteist ja võtavad ära põhjendamatult ettevõtjalt vajaliku aja. Keskkonnaseadustik püüabki sellised kohad kõrvaldada.

Kõige parem näide on siin kavandatav integreeritud keskkonnaluba, kus õigus negatiivse keskkonnamõjuga tegevuseks antakse ühe loaga, see lühendab oluliselt ettevõtjale tegevuse alustamise aega. Praegu peab eraldi taotlema kõik erinevad keskkonnakasutusega või saastamisega seotud load ja läbima nende lubade taotlemiseks mitu haldusmenetlust ja saama samadelt asutustelt (eelkõige KOV) mitu korda kooskõlastusi tegevuse lubamiseks. Tulevikus saab võimalikult suures ulatuses olema vaid üks menetlus. Luuakse regulatsioon, mis kehtivates seadustes puudub, kuid mis on omane kaasaegsele keskkonnaõigusele. Püütakse luua paremat regulatsiooni kui varem. Lisaks reguleeritakse uudsena keskkonnaõiguse põhimõtted ja põhikohustused.

Lisaks läheb ülevaatamisele ka keskkonnaloaga seonduv regulatsioon nagu keskkonnaseire, aruandlus, keskkonnamõju hindamine. Ka siin vaadatakse kogu regulatsioon läbi ühtlustamise ja lihtsustamise perspektiivist.3. Lünkade täitmine.

Autor: Mirjam Vili

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785