22. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütuse hinnatõus ei pruugi olla töövõtja äririsk

Advokaadibüroo Glimstedt vandeadvokaadi Priit Lätti sõnul on riik varasemas praktikas korduvalt aktsepteerinud seadusemuudatustest tulenevaid kulusid ning on üllatav, et nüüd on suhtumine muutunud.

Järgneb vandeadvokaadi Priit Lätti kommentaar

Teatavasti vedelkütuse erimärgistamise seaduse muutmise seadusega lõpetati erimärgistatud vedelkütuse kasutamine paiksetes mootorites ning kaevandus-, metsandus- ja ehitustöödel alates 2012. Arvestades asjaolu, et ehituse töövõtulepingu täitmine on seotud mahukate kulutustega kütuseaktsiisiga maksustatud kaupadele, mõjutas soodustuse kaotamine ja sellega kaasnev hinnatõus lepingu täitmisega seotud kulusid. 

Enamus riigihangete tulemusena suuremate ehitustööde tegemiseks sõlmitavaid ehituse töövõtulepinguid põhineb nn FIDIC tingimustel. FIDIC näeb sõnaselgelt ette, et lepinguhinda tuleb korrigeerida, kui on toimunud muudatused seadusandluses (sh nii uue õigusakti vastuvõtmisest kui ka olemasolevate õigusaktide muutmisest), aga ka kohtute- või valitsusepoolsest nende õigusaktide ametlikust tõlgendusest tulenevat mõju kulude suurenemisele või vähenemisele, mis on tehtud pärast lepingu sõlmimist ning mis mõjutab töövõtjat lepingust tulenevate kohustuste täitmisel.

FIDIC-u kohaselt eeldab hinna korrigeerimine õigusakti muudatuse mõju lepingu kulude suurenemisele või vähenemisele ning selle mõju töövõtja lepinguliste kohustuste täitmisele.

Seega välistab ainuüksi FIDIC aktsiisimäära tõusu või soodustuse kaotamise käsitlemise pakkuja või töövõtja äririskina.

Kuivõrd hankijad ei saanud aktsiisimäära muutmist või soodustuse kaotamist enne hankelepingu sõlmimist ette näha, on sellistel juhtudel täidetud ka riigihangete seadust. Antud juhul ei ole töövõtjatele tekkinud täiendavate kulude hüvitamiseks hankelepingu muutmine ka riigihangete seadusega vastuolus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785