Autor: Mariliis Pinn • 14. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituse ekspertiis muutus selgemaks

Uuest aastas täpsustus ehitise ja ehitusprojekti ekspertiisi tegemise kord. Muu hulgas on selgelt välja toodud, kes tohib hoonetele ja projektidele ekspertiise teha.

Küsimustele vastas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamutalituse nõunik Tanel Urbala.

Mis muudatused täpsemalt on? Tegemist on majandus- ja kommunikatsiooniministri

määrustega    “Ehitise  ekspertiisi tegemise kord” ja “Ehitusprojekti ekspertiisi tegemise kord”, mis jõustusid 26.02.2012.

Uute määruste jõustumisega seoses muutusid kehtetuks majandus- ja kommunikatsiooniministri 11. detsembri 2002. a määrus nr 28 “Ehitise ekspertiisi tegemise kord” ja 11. detsembri 2002. a määrus nr 29 “Ehitusprojekti ekspertiisi tegemise kord”.

Muudatused kaasajastavad ja täpsustavad eelneval perioodil kehtinud ekspertiiside tegemise korda.

Millised on kõige olulisemad muutused, millele kindlasti peaks tähelepanu pöörama?

Esiteks konkretiseeritakse ehitise ja ehitusprojektide ekspertiiside tegemisel erinevate osapoolte tegevust. Nimelt ekspertiisi tegev ettevõtja Ekspert peab olema ehitusest ja projektist täiesti sõltumatuon kohustatud teenust osutama asjatundlikult ja erapooletult, olles sõltumatu muu hulgas tellijast, omanikust, projekteerijast, ehitajast, omanikujärelevalvest, ehitisse paigaldatavate ehitustoodete importijatest, levitajatest ning tootjatest.

Lisaks ei või ehitusprojektile ekspertiisi teha sama ehitusprojekti koostanud või

kontrollinud isik või vastutav spetsialist.

Ehitisele ei või ekspertiisi teha sama ehitise ehitamisega seotud isik, samale ehitisele omanikujärelevalvet teinud isik, sama ehitise projekteerinud isik ega vastutav spetsialist.Teiseks konkretiseeritakse ehitise ja ehitusprojekti ekspertiiside võimalikke lähtealuseid, ekspertiisi tulemust ja nõudeid ekspertiisi vormistusele. Uued määrused jõustusid 26.02.2012.

  Millal muutused kehtima hakkasid?

Kas on ka mingi üleminekuperiood? Enne 1. maid 2012. a alustatud või koostatud ehitusprojekti ja ehitise ekspertiisid loetakse nõuetele vastavaks, kui need ekspertiisid vastavad ekspertiisi koostamise

hetkel kehtinud ekspertiisi tegemise korrale.

Miks otsustati need muutused sisse viia?

Eelnevalt kehtinud määrused pärinesid 2003. aastast ja vajasid kaasajastamist ja täpsustamist.

Kuidas  need  ehitajat  mõjutavad?  Määr usega määratletakse ära ekspertiisi tegeva ettevõtja peamised kohustused seoses ekspertiiside tegemisega.

Kuidas mõjutavad ehituse tellijat? Ehitise ekspertiisi tellija saab üheselt teada, mis on ehitise või ehitusprojekti  ekspertiis, millised on ekspertiise tegeva ettevõtja kohustused seoses ekspertiisiga, millised võivad olla ekspertiiside lähtealused, millised on nõuded ekspertiisi tulemusele ja vormistusele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785