5. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harju maavanema ettepanekud TOPi ala ümberplaneerimisel

Harju maavanem Ülle Rajasalu saatis Tallinna Linnavalitsusele kirja, milles palub kaaluda TOPi ala planeeringu ümbervaatamist.

Harju maavanema Ülle Rajasalu sõnul on Tallinnas Prita TOPi ala, aadressil Regati pst 1/3/5 segahoonestusala. Maavanema sõnul ei ole tal midagi selle vastu, kui antud alale kerkib mõni kool, teater või mõni muu avalik hoone. Pigem on vastumeelsus massiliste korterite vastu, sest see lisab liikluskoormust Pirita teele, mis kannatab seal liiklus juba praegu tipptundidel ülekoormuse all Viimsi suunalt sõitvate autode tõttu.

„Kui arvestada, et sinna piirkonda tulevate korterelamute puhul tuleb arvestada keskmiselt 2 autot ühe korteri kohta, siis koormab see Pirita teed veelgi enam,“ lisas Rajasalu.

Samuti tekib korterelamute rajamise puhul lisa lasteaia- ja koolikohtade vajadus, millele praegu lahendus puudub.

Rajasalu toetab TOPi arendaja ideed rajada antud piirkonda Eesti Kunstiakadeemia või Tallinna Linnateatri hoone, mis sobivad antud eksklusiivsesse piirkonda väga hästi.

Antud piirkonna puhul on vaidlused käinud juba pikalt. Rajasalu sõnul tundub, et kohalikud elanikud esitavad uute detailplaneeringute ettepanekute kohta proteste protestimise pärast, mitte ei soovi arutada teemat ühiselt kõikide osapooltega.

„Analüüsinud Harju Maavalitsuses toimunud nõupidamise tulemusi ja maavanemale esitatud planeeringumaterjale ning võttes arvesse seda, et detailplaneeringu lahenduse suhtes on ilmnenud suur avalik huvi TOP-i kompleksist lõuna poole jääval alal, leian, et kohalik omavalitsus peab esitama täiendavad põhjendused oma valiku õigustamiseks ning tõsisemalt kaaluma alternatiivseid planeeringulahendusi, millele on planeeringumenetluse käigus tähelepanu juhtinud erinevad seltsid ja Tallinna elanikud,“ kirjutas Rajasalu pöördumises Tallinna linnavalitsusele.

„Juhin siinkohal ka kohaliku omavalitsuse tähelepanu sellele, et planeerimistegevuse eesmärgiks ei ole mitte ainult kinnistu omaniku huvide teostamise võimaldamine, vaid parima võimaliku lahenduse leidmine, arvestades ka teiste huvitatud isikute, säästva ja tasakaalustatud ruumilise arengu kujundamise ning keskkonnakaitse vajadustega,“ lisas Rajasalu

Maavanema ettepanekud:

1. Kohalikul omavalitsusel täiendavalt kaaluda vastuväiteid esitanud isikute ettepanekuid:

- säilitada olemasolev pargiosa täielikult;- suurendada avatud roheala osakaalu TOP-i hoonetekompleksist lõuna poole jääval alal (kruntidel pos 15 – 18) hoonestusala pinna vähendamise teel;- planeerida TOP-i pikendusele uus kõrgem hooneosa hoonestusala kogupinnavähendamise kompenseerimiseks;- planeerida korterelamute asemele avalikkusele suunatud ühiskondlikke hooneid (nt kultuuri- või hariduse funktsiooniga).2. Kohalikul omavalitsusel kaaluda planeeringualal uute eluasemekohtade vähendamist ja/või esitada põhjendused selle kohta, kuidas on kavas tagada tulevaste elanike jaoks vajalikud lasteaiakohad.3. Kohalikul omavalitsusel kaaluda enne Detailplaneeringu kehtestamist nimetatud alale avaliku arhitektuurivõistluse korraldamist, selleks et saavutada veelgi läbimõeldum planeeringu lahendus.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785