Autor: Koit Brinkmann • 29. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikontroll: teehooldes kehvem kvaliteet kallimalt

Vähene konkurents ning nõrk järelevalve on riigikontrolli hinnangul riigimaanteede puuduliku hoolduse peapõhjusteks ning selle eest vastutab majandusministeeriumi haldusalas olev maanteeamet.

Riigikontroll hindas auditiga "Teehooldetööd ja järelevalve nende üle" hoolduse kvaliteeti ja hoolduse säästlikkust.

Auditis leitakse, et konkurents riigimaanteede hoolduses on pidevalt nõrgenenud ning sellele on kaasa aidanud ka maanteeamet. Pooltel maanteeameti korraldatud hangetel on hooldusleping sõlmitud ainsa pakkumise alusel ning uusi tulijaid on teinekord ka otsitud põhjustel kõrvale lükanud.

"Uute tulijate puhul otsitakse luubiga igasuguseid vigu," rääkis riigikontrolli tulemusauditi osakonna peakontrolör Tarmo Olgo.

Ta tõi halva näitena Viljandi maakonna teede hoolduse hanke, millel ei kvalifitseerunud odavaim pakkuja. Destia Eesti pakkumuses olid andmed kahe seadme kohta esitatud valel leheküljel ning selle tulemusel läkski hange 900 000 eurot kallimaks.

Soome riigiettevõtte Destia on praeguseks oma Eesti tütarfirma aktiivse äritegevuse lõpetanud.

Riigikontroll leidis auditis veel, et riigi kulud teede hooldusele on kasvanud põhjendamatult palju. Eraettevõtetega sõlmitud hooldelepingutes on teehooldekulud aastatel 2006-2010 olnud keskmiselt 8% võrra suuremad, kui see hinnaindeksist lähtuvalt objektiivselt põhjendatud oleks.

"Riik on saanud teehoolduses viletsamat kvaliteeti ja kõrgemat hinda," ütles peakontrolör Olgo kokkuvõtvalt. 

Mis sai Destiale takistuseks Keila piirkonnas ja kas Ida-Virumaal teid hooldava Lemminkäinen Eesti juht Sven Pertens nõustub riigikontrolli hinnanguga, loe tänasest Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785