2. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

East Capital: ostame Tallinnas veel

Tänassilma logistikapargis 24 miljoni euroga logistikakompleksi ostnud East Capital plaanib Tallinnas veel investeerida ja tehinguteni plaanitakse jõuda selle aasta jooksul.

Küsimustele vastab Biljana Pehrsson, East Capitali kinnisvaraüksuse juht ja East Capital Private Equity AB asejuht.

Ütlete, et tehing oli Balti riikides viimase kahe aasta suurim. Oli hind õiglane? 

Ostuhind oli 24 miljonit eurot, mis annab tootlikkuseks 9%. See on õiglane hind.  

Miks just Tallinn ja Tänassilma?

Tänassilma on Tallinna suurim ja kõige atraktiivsemas asukohas olev logistikapark. Otsustamisel sai määravaks asukoht, ehituse hiljutine valmimine ning moodsad võimalused. Lisaks on kompleks lepingutega kaetud, klientideks suured ja mainekad firmad, ja renditase mõistlik. Müüja VGP on juhtiv tööstus- ja logistikakinnisvara arendamise, rentimise ja haldamisega tegelev ettevõte Kesk- ja Ida-Euroopas.

Plaanite Tallinnas veel sarnaseid investeeringuid. Millist vara veel sihite ja millal järgmine tehing toimub?

Fondi strateegia on koostada Balti regioonis asuvast ärikinnisvarast koosnev portfell, kuhu kuuluvad peamiselt ostukeskused ja jaekinnisvara, samuti büroo- ja logistikakinnisvara. Otsime aktiivselt võimalikke ostuvõimalusi ja loodame, et teeme järgmise tehingu lähemas tulevikus, sel aastal.

Milliseid trende tööstus-logistikakinnisvara turule sel aastal ootate?

Ootame stabiilset nõudlust moodsatele logistikavõimalustele, stabiilset üüritaset ja pikaajalist väärtuste kasvu. Näeme Balti kinnisvaraturul suurt potentsiaali – siin on suurepärased investeerimisvõimalused atraktiivse tootlikkuse, tugeva rahavoo ja jätkusuutlike üüritingimustega.

TAUST

East Capital ostis 2009.-2011. aastal valminud 40 000ruutmeetrise logistikakompleksi Tänassilma logistikapargis VGP Estonia OÜ-lt, mis kuulub Belgia ettevõttele. Firma arendab kergtööstus- ja logistikakinnisvara. Tänassilmas müüdu oli ettevõtte esimene arendusprojekt Eestis, millega alustati 2008. aastal.

Ettevõtte 2010. aasta aruandes on kompleksi väärtuseks hinnatud 251 miljonit krooni ehk veidi enam kui 16 miljonit eurot, millest soetusmaksumus moodustas 100 ja ehitised 150 miljonit krooni.

Renditulu laekus 2010. aastal ligi 650 000 eurot, ärikasumiks kogunes 25 000 eurot, kuid intressikulu tõi kaasa 35 000 eurot kahjumit. 2010. aasta lõpu seisuga ulatus firma laenukoormus ca 15 miljoni euroni, millest kolmveerandi moodustas laen ja intressid emafirmalt. Swedbankile tuleb tagasi maksta ligi 5 miljonit eurot. Ettevõtet juhib Jan Van Geet.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785