Autor: Kaisa Gabral • 16. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EKA kiirustab ehitama

Kuigi Eesti Kunstiakadeemia ja naabrite vaidlused pole veel kompromissini jõudnud ja vaidluse ühe osapoole Ester Palmi omandile vägisi veel sundvaldust seatud, teatas EKA, et kavatseb alustada sulundseina paigaldamist.

Sulundseina tegemise loa vaidlustas EKA naaberkinnistu Tartu mnt 7 omanik Ester Palm, kuid kohus ei ole sellele õiguskaitset rakendanud. Sulundseina paigaldamiseks kasutatakse vibratsiooniga tehnikat, kuid Ester Palmi tellitud geotehnika aruanne ASilt GIB soovitab kahjustuste vältimiseks kasutada vibratsioonivaba tehnoloogiat.

"Naaberhoonete vundamendid toetuvad veeküllastunud peenliivale, mistõttu on võimalike kahjustuste vältimiseks soovitav vaiade ja sulundseinte rajamiseks kasutada vibratsioonivaba tehnoloogiat," seisab aruandes.

Rak-Tek Solutions Oy ühe omaniku ja juhi Toomas Kaljase hinnangul, kes on eraviisiliselt uurinud ka Tallinna kesklinna majade vajumist, on Tartu mnt 7 majal oht suurteks kahjustusteks seoses EKA uue maja ehitusega. "Tavaliselt ei seata vajumiste ja kahjustuste piiramist ehitusprotsessi üheks eesmärgiks. Kahjustused tekivad kaevandamise käigus pingemuutustest naaberhoonete aluses pinnases," märkis Kaljas. "Ka uuemad hooned kannataksid kaevandamise käigus, kui nende kõrval ehituse kaevanduskrundil piisavalt selle võimalusega ei arvestata," märkis Kaljas ja rõhutas, et sulundseina paigaldamisel tuleb eriti pöörata tähelepanu sellele, kui suurt kahju see naabermajadele tuua võib.

Kogemused City Plazaga.

Tartu mnt 6 elanikud kurtsid City Plaza ehituse ajal ja veel hiljemgi ehitusest tekkinud kahjustuste üle. Tehti pilte, saadeti kirju. Kuid City Plaza poolse ehituseksperdi Tiit Masso sõnul mingeid kahjustusi seoses ehitusega ei tekkinud.

Masso märkis, et eluohtlikku olukorda pole olnud ning seda ei teki ka Tartu mnt 7 majas EKA uue maja ehitusega. "Igas majas on pragusid, mis teatud aja tagant avanevad. Öelda, et praod on eluohtlikud, on väär. Selle loogika järgi ei saaks ju ühtegi linna enam ehitada. Uue maja ehitamine paratamatult raputab vanemat maja. Tallinnas vajub ka maapind, mis teeb majale mõned praod, aga ega maja seepärast veel kaela varise," märkis Masso ja lisas, et Ester Palmil ei ole hetkel õigus.

Ka Signe Kivi rõhutas, et City Plaza rajanud Estcondel on olemas nii naaberhoonete ekspertiis kui hüvitiskokkulepped. "Teadaolevalt ei olnud kompensatsioonisummad suured ja ka ekspertiis tõestas kahjude algset ülehindamist, nii et tegelikkuses ei saanud need kahjud olla kuigi suured," kommenteeris Kivi ja lisas: "Paraku ei saa me südalinnas ehitades pragude tekkimist 100% välistada, aga nende suurus ja esinemine sõltub ka sellest, kui hästi on maja seni korras hoitud."

Kuid millest see ikkagi tuleb, et üks ehitusekspert näeb majas pragu, mida teine ei näe?  "Selle nimi on poliitiline prostitutsioon. Raha eest ollakse valmis ütlema mida iganes. Kui Tartu mnt 6 elanikelt on kirjad ja fotod olemas, siis on mure põhjus olemas ja seal polegi millestki rääkida. Praod iseenesest majja ei teki."

EKA lähtub oma ajakavast

Kunstiülikoolil on hetkel olemas linna tinglik luba ehituse alustamiseks ning varasemast luba sulundseina rajamiseks ja maa-aluste korruste ehitamiseks. Kust tuleb EKA kindlus ehituse lõpuni viimise osas?

"Kunstiakadeemia nõukogu arutas keerulist seisu 7. veebruaril ning otsustas, et kolmandate osapooltega sõlmitud lepingutest tuleb kinni pidada ning neid mitte katkestada," kommenteeris Kunstiakadeemia suhtekorraldusjuht Solveig Jahnke. "Lisaks on Archimedes 2011. aasta suvel teinud EKA-le ettemaksu sihtostarbeliseks kasutamiseks. Olukorras, kus üks võimalikest variantidest on Archimedese rahastamisest keeldumise otsuse tühistamine, ei saa me endale lubada kuudepikkust viivitust, mis võib ohtu seada EKA uue õppehoone valmimise 2015 augustis. Sellest kuupäevast lähtuva tegevuste ajakava oleme esitanud nii SA Archimedesele kui haridus- ja teadusministeeriumile."

Kunstiakadeemia finantsjuhi Andri Simo kinnitusel on koolil sõlmitud arheoloogiliste uuringute ja vundamendi väljakaevamise leping AGU EMS-ga summas 524 728 eurot ja sulundseinda rajamise leping Skanska EMV AS-ga summas 448 245 eurot ning arheoloogiliste väljakaevamiste lõpetamiseks on vaja rajada sulundsein.

"Siiski ei käivita me sulundseina elementide paigaldust enne ringkonnakohtu otsust, mis selgub tõenäoliselt selle nädala jooksul," teatas akadeemia juhtkond ja lisas, et maa-aluste korruste rajamine osutub võimalikuks alles pärast riigihanke korraldamist.

EKA uue maja rahastamise küsimus siiani lahenduseta

Möödunud aasta 13. jaanuaril otsustas SA Archimedes rahastada EKA uue õppehoone projekteerimist ja ehitust 12 miljoni euroga. Tänavu jaanuaris teatas sihtasutus, et lõpetab ehituse rahastamise, sest tema hinnangul ei jõua EKA ettenähtud aja jooksul ehk 2015. aasta augusti lõpuks projekti ellu viia.

"Minu teada pole küll veel midagi uut kokku lepitud," ütles Archimedese kommunikatsioonijuht Karin Kase sel nädalal ja täpsustas: "Meedias mainitud ettemakstud raha kasutab EKA praegu oma vastutusel, kuna tänase seisuga kehtib Archimedese 11. jaanuari otsus, mille järgi Archimedes ei pea võimalikuks rahastada EKA uue õppehoone projekteerimist ja ehitust. Nii et selle summa peavad nad 90 päeva möödudes meile tagasi maksma. EKA kindlust ehituse rahastamise osas ei oska kommenteerida."

Kase lisas, et EKA esitas haridus- ja teadusministeeriumile vaide, millega taotleb Archimedese 11. jaanuari otsuse tühistamist.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785