20. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roben: soojustamine võib ehituse hinda kontrollimatult tõsta

Merko Ehitus Eesti ASi juht Tiit Robeni hinnangul jäi hinnatõus ehituses suuresti möödunud aastasse. Küll võivad tänavu hindu kergitada CO2 hangetega seotud tööd.

Ehitusettevõtte Merko Ehitus Eesti AS juht Tiit Roben avaldas arvamust, et suurem hinnatõus jääb eelmisesse aastasesse, kuid mõju võib avaldada CO2 hangetega seotud tööd.

"Arvan, et suurem hinnatõus jääb eelmisse aastasse, siiski võib näiteks CO2 hangetega seotud tööde hetkeline nõudluse kasv hindu kontrollimatult kergitada,“ märgib Roben

Ehitushinnaindeks töövõtulepingutesse

Ehitushinnaindeksi koostamise metoodikaga tegeletakse järjepidevalt. Robeni sõnul teeb Statistikaametiga koostööd Eesti Ehitusettevõtjate Liit.

„Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juurde on loodud töögrupp, selleks, et ühiselt koos Statistikaametiga  välja töötada indeksi koostamise metoodika, mis võimalikult täpselt ja viivituseta kajastaks ehitusturu trende. Nii tellijate kui töövõtjate ühistes huvides peaks olema ehitushinna indeksi sisseviimine töövõtulepingutesse,“ lisab Roben.

Peamine põhjus naftatoodete kallinemine

Ühe peamise põhjusena ehitushinnaindeksi tõusu osas toob Roben naftatoodete kallinemise ning selle nõudluse kasvu Läänemere piirkonnas.

Siiski näevad Robeni sõnul ehitusettevõtjad peamist hinna kasvu materjalidel ja masinatel.

"Ehitusettevõtete valdav seisukoht on, et sisendhinnad on 2011 aastal tõusnud keskmiselt 20%. Suurem osakaal tõusust on materjalidel ja mehhanismidel, väiksem osakaal tööjõul. Materjalide hinnatõusu on põhiliselt vedanud terase ja naftatoodete kallinemine, aga samuti ka nõudluse kasv Läänemere ümbruse riikides,“ kommenteerib Roben.

Statistikaameti andmetel tõusis 2011. aastal võrreldes eelneva aasta keskmisega 3,1%. Kõige enam kallines tööjõud 7,6% võrra, masinad ja materjalid vastavalt 2,0% ja 1,5%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785