Autor: Kristjan Lepik • 5. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lepik: Hiina kinnisvaramull hakkab lõhkema

Tarkinvestor.ee looja Kristjan Lepiku hinnangul nägi möödunud aasta lõpus Hiina kinnisvaraturul mulli lõhkemise märke ja see trend jätkub ka tänavu. "Kinnisvaratrendid on pikad ja kui juba pöörduvad, on neid raske peatada," selgitas ta.

Kristjan Lepiku kommentaar Hiina kinnisvaraturu kohta:

Kui tõsine on Hiina jahtumine?

Vaatasin hiljuti analüütikute arvamusi Hiina kohta. Paljud ootavad jätkuvalt 8% juurde ulatuvat majanduskasvu ka 2012. aastal. Ning negatiivsema stsenaariumi puhul ca 7% kasvu. See viimane on mulle mõnevõrra arusaamatu, sest kui Hiinas kinnisvarakriis tõsisemad pöörded võtab, siis on jahtumise risk palju suurem. Ma näen riski, et majanduskasv võib isegi nulli juurde vajuda.

Seda just kinnisvaraturu tõttu: 2008. aasta finantskriisi ajal muu maailm pidurdas laenamist, Hiina riigi survel suurendas – sellega toetati majandust, kuid koos sellega tekkis ka kinnisvaramull. Lääneriikides on reegel, et kodukinnisvara ruutmeeter võiks maksta ühe kuupalga, Eestis läks mulliga suhe 2,5:1 peale, Hiinas oli suvel see suhe 7:1 ja rohkemgi – kinnisvara muutus tavainimesele liiga kalliks ning korrektsioon oli ainult aja küsimus.

2011. aasta teises pooles ongi tekkinud märke kinnisvaramulli lõhkemisest ja ma arvan, et see trend 2012. aastal jätkub – kinnisvaratrendid on pikad ja kui juba pöörduvad, on neid raske peatada. Ja teame ilmselt piisavalt hästi, millised teise ringi negatiivsed mõjud kinnisvara hinnalangus kaasa toob. See omakorda paneb tugeva piduri nii Hiina enda kui ka teiste seotud Aasia riikide majandustele.

Kas Hiina jahtumise mõju piirdub Hiinaga?

Mäletate, kui 2007. aastal räägiti, et USA kinnisvaraturu jahtumine on piiratud mõjuga ja USAst väljapoole ei jõua? Sarnaseid kommentaare on ka praegu Hiina suhtes, raske on leida analüütikuid, kes Hiinast suuremat riski näeks. Kuid arvestades, kui seotud kogu Aasia on Hiinaga (ja ka Austraalia), siis kindlasti on Hiina kinnisvaraturu jahtumine mõjutamas kogu regiooni. Tasub silmas pidada ka Indiat, sealgi on jahtumise risk tuntav.

Tõsi, Hiina valitsusel on erakordselt suured reservid ning tõenäoliselt neid üha rohkem ka kinnisvaraturu toetamiseks kasutatakse. Kuid Hiina on kinnisvara mõttes sarnane Eestiga aastal 2007 – keegi ei uskunud, et kinnisvara ka langeda võib ja kui nüüd langus kätte hakkab jõudma, on see paljude jaoks šokk. Seega kui toimub muutus inimeste peas, on kinnisvararongi uuesti väga keeruline käima saada. Seega on siit minu meelest vaatamata riigi toele tõenäoline Hiina kinnisvarahindade ulatuslik langus. Koos sellega läheb ka maailma tähelepanu 2012. aastal ilmselt rohkem Hiina ja Aasia peale.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785