22. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TREV-2: aasta "ämber" on AS Eesti Teed

TREV-2 Grupp: aasta "ämber" on ASi Eesti Teed asutamineTeedeehituse turu üks kummalisemaid sündmusi on lõppeval aastal olnud firma AS Eesti Teed asutamine, rääkis ASi TREV-2 Grupp juhatuse esimees Tõnis Pleksepp, kelle arvates on tegemist majanduslikult lõpuni läbi kaalumata otsusega, mis ei saa olla riigile kasulik.

Ehitusuudised.ee küsimustele vastas ASi TREV-2 Grupp juhatuse esimees Tõnis Pleksepp.

Millist märksõnadega  jääb meelde aasta 2011?Kiire aastaaegade vahetus ja väga külm sügis majanduses. Algas ju meie aasta värskete eesti-euro värvidega ehk igati lootusrikkalt. Mõni kuu hiljem alanud hooaeg ehmatas suurte hinnatõusudega, mis oli teedeehitajatele eriti karm bituumeni hindade näol. Lohutuseks võis veel kevadelgi kuulda majanduse kohta häid arenguprognoose  ja omal moel valmistusime ju meiegi selleks. 

Aasta viimased kuud on viinud kõigi mõtted jälle eurole ja arengutele tervikuna, kuid kõvasti muutunult ja väga segaste  prognoosidega.

Millised tänavu majanduses ja ehitusturul toimunud sündmused enim rõõmustavad ja millised kurvastavad?Majanduslikku hüpet ju polnud, kuid ehitusturg siiski kasvas. Väikest rõõmu jätkus kõigile ehitajatele. Kurb on see, et bituumenihinna indeksi kohta, mis maandaks maailmaturu hinnast tulenevaid riske, pole otsuseid vastu võetud ning taotlused on kadunud kabinettide vaikusesse.

Ebameeldiv tendents on vaidlused tellijatega. Ehitusobjektide lõpptulemusele on kindlasti kahjulik, kui tellija suhtleb töövõtjatega ainult juristi kaudu. Meie lühike hooaeg jääb otsuste-lahenduste viibimiste tõttu veelgi lühemaks. Järgnev kiirustamine objektide üleandmise juures on kulukas ja kahjulik mõlemale poolele.

Tellijad võiks rohkem usaldada oma inseneridest ametnikke ja järelevalvefirmade insenere. Koostööst sünnivad parimad tulemused.

Teedeehituse turu üks kummalisi sündmusi oli  firma Eesti Teed asutamine. Majanduslikult  ilmselt lõpuni läbi kaalumata otsus ei saa olla riigile kasulik.

Mis on ehitusturul aasta "ämber" ja mis õnnestumine?

Õnnestumine tulenes loodusest. Soe sügis võimaldas mõnegi objekti lõpetada, vaatamata aasta algul lepingute venimisele või muule venitamisele.

Millistes värvides näete aastat 2012?  Milleks tuleb järgneval aastal valmis olla?Uus aasta võib olla värvikirev, kuid usun eelnenud nelja aasta karastusse ja kogemusse. Pakkumised hangetel on loodetavasti veelgi tasakaalukamad, riske võetakse vähem. Samas on turg jätkuvalt pingeline. Eesti teedeehitajate ja naabrite võimsused ületavad turu võimalusi. Seega võib oodata uusi katseid erinevate turgude suunas.

Kontsern TREV-2 Grupp on praegu kindlasti tugevam kui aasta tagasi.

Millised on TREV-2 Grupi eesmärgid ja tegutsemissuunad uuel aastal?

Omanikeringis on kaks tugevat investorfirmat, oleme alustanud uue tegevusharuga, töödeportfell on mahukam ja sisaldab vähem riske.

Eesmärgiks aastal 2012 on oma turuosa säilitamine teehoiutööde  valdkonnas.

Tahame kasvada keskkonnaehituse valdkonnas.

Majanduseesmärgiks saab olla ainult positiivne tulemus. Seetõttu on uue hooaja olulisemaid märksõnu kindlasti efektiivsus. Seda ka meie kõigi tütarfirmade jaoks. Oleme korraldanud mitmeid strateegiakoosolekuid ning alustanud ettevalmistustega ka struktuurseteks muutusteks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785