21. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lemmikäinen: riik on meist kaugenenud 

Ükski ettevõtja ei suuda oma tegevusele lõputult peale maksta, sõnas Lemminkäinen Eesti ASi juhatuse esimees Sven Pertens, keda kurvastab, et riik on ettevõtjatest kaugenenud ja järjest raskem on riigiga dialoogi pidada.

Ehitusuudised.ee küsimustele vastas Sven Pertens 

Milliste märksõnadega jääb meelde aasta 2011? Varem käivitunud projektide kahjumid, sisendhindade tõus, pakkumishindade tõus, hankega seotud vaidluste nihkumine pakkumisfaasist teostusfaasi, hanketulemuste prognoosimatus, hangete tellijapoolne tühistamine või ümberkorraldamine, tellijapoolne otsustamatus ja otsuste viibimine, riikliku tellijaga koostöö puudumine ja tellija distantseerumine probleemidest, objektidelt "minemajalutamine", turu ebastabiilsus.

Millised tänavu majanduses ja ehitusturul toimunud muutused/sündmused enim rõõmustavad ja millised kurvastavad?Rõõmustab see, et majandus jälle kasvab ja ehitusturg on tasapisi hakanud korrastuma: nõrgemad on välja langenud või langemas, turule püsima jäänud ettevõtete käitumine on muutunud ratsionaalsemaks. Ükski ettevõtja ei suuda oma tegevusele lõputult peale maksta. Kurvastab see, et riik on ettevõtjatest kaugenenud ja järjest raskem on riigiga dialoogi pidada. Koostöö tegemise asemel on lõputud kohtuvaidlused, sest tellija ei taha otsustada ega vastutust võtta. Ettevõtjate seisukohtadega lihtsalt ei arvestata.

Kahju, kui riik arvab, et ettevõtjad ei ole huvitatud kvaliteetse töö tegemisest või et ettevõtja peabki kandma kõik riskid, sh. riigi tegevusest, näiteks seadusemuudatustest, tulenevad riskid. Lühiajalises perspektiivis võib riigi niisugune suhtumine tunduda isegi mõistetav: kes maksab, see tellib muusika. Pikaajalises perspektiivis kaotavad kõik osalejad, võib juhtuda, et riik veel kõige rohkem.

Mis on ehitusturul aasta "ämber", mis aasta õnnestumine?Aasta "ämbriteks" ehitusturul olid eelnevast aastast üle tulnud projektid, mille hinnatase ei kannatanud muutunud turuolukorras enam mingit kriitikat. Kui veel tellija otsustas olla põhimõtteliselt jäik ja sellega "vindi üle keeras", oli tulemuseks projekti katkestamine ehk "minemajalutamine". Aasta õnnestumiseks võib lugeda keerulisel ajal ettevõtete tegevuse jätkumist - kõigi probleemide ja raskuste kiuste.

Millistes värvides näete aastat 2012? Milleks tuleb järgmisel aastal valmis olla?2012. aasta tuleb ehitusettevõtjatele mõnevõrra parem kui 2011, sest kahjumiga projektid hakkavad tasapisi valmis saama ja uute projektide hinnatase on mõistuspärasem. Majanduskasv aeglustub. Ehitusmahud kasvavad tasapisi, hüppelist kasvu oodata ei ole. Sisendhinnad (materjalid, kütus, tööjõud) kallinevad. Riskifaktoriteks on globaalsed arengud, sh euroala võlakriis, mille tulemuseks võib olla euroabi- ja vastavalt ka investeeringute vähenemine.

Millised on Lemminkäineni eesmärgid ja tegutsemissuunad?Eesmärgiks on säilitada turuosa ja saavutada positiivne aastatulemus. Jätkame ennekõike senistes valdkondades ja turgudel. Kuna majanduskeskkond on jätkuvalt ebakindel, oleme oma tegevuses pigem konservatiivsed. Pikemaajalisi prognoose ja plaane on raske teha, sest elame muutuvas maailmas. Edukas on see, kes suudab kiiremini kohaneda.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785