15. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartlastel tuleb maamaksu soodustuse saamiseks esitada avaldus

Tartu linnavolikogu otsuse kohaselt kehtib kodualuse maa omanikele 2012. aastast maksuvabastus 50 protsendi ulatuses aastasest maamaksusummast. Soodustuse saamiseks tuleb esitada avaldus.

"See maksusoodustus puudutab otseselt väga paljusid tartlasi ja mõjub üldise hinnatõusu taustal kindlasti pere eelarvele positiivselt. Oleme Tartus eluliselt olulistes valdkondades püüdnud ajada konservatiivset maksupoliitikat - maamaksumäär püsib meil juba kümme aastat samal tasemel moodustades ühe protsendi maa maksustamishinnast," kommenteeris linnapea Urmas Kruuse.

Maamaksust vabastamise korra järgi vabastatakse 2012. aastal 50 protsenti maamaksust kodualune elamumaa kuni 3000 m² ulatuses. Avaldusi koduomanikuna maksusoodustuse saamiseks saab esitada kuni 20. jaanuarini 2012.

 Maksusoodustuse taotleja elukoht peab rahvastikuregistri andmete järgi asuma tema omanduses oleval maatükil ning ta ei tohi saada maa kasutusõiguse alusel rendi- või üüritulu. Pensionärid ja represseeritud, kes on juba varem maamaksust vabastamise avalduse esitanud, ei pea koduomanikuna seda uuesti tegema, sest nemad loetakse juba automaatselt ka koduomanike ringi. Nende puhul rakendatakse neile soodsamat maksuvabastust kas pensionäri või represseerituna (kuni 25,60 eurot) või koduomanikuna (50% maamaksust). Kui maamaksu vabastuse taotleja kuulub mitmesse isikute ringi (ta on pensioni saaja, represseeritu ja koduomanik), siis saab ta vabastust tema jaoks soodsaimal alusel. Erinevaid soodustuse liike ei summeerita.

Kuna seadusekohaselt alla 5 euro suurust maamaksu maksmist inimeselt ei nõuta, siis tähendab, et kehtimahakkav soodustus ei puuduta enamikku suurte kortermajade elanikke, kes pole pidanud senini maamaksu tasuma.

Maamaksust vabastuse saamiseks tuleb esitada avaldus Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonnale.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785