14. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaano Vink: taevamannat loota ei tasu 

Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink on valmis selleks, et järgmine aasta läheb ehitusturul raskemaks. Ehitusturu mahukaimate projektidega taristuehituse vallas ta uutel tulijatel katsetada ei soovita.

Ehkki järgmisel aastal arvestatakse elamuehituse mahtude kasvuga, jäävad ehitusturul tooni andma taristuprojektid. “Näiteks Nordeconil on praegu 60–70% uutest töödest taristuprojektid. Tellija määrab kõik reeglid nii, nagu tahab: hind peab olema all, maksetähtajad võimalikult pikad ning riskid jäävad ehitajale,” rääkis Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink.

Tema sõnul on taristuehituses häda selles, et tellijate hulgas pole kedagi, kes kogupilti näeb: maanteeamet näeb vaid oma lõiku, Keskkonnainvesteeringute Keskus oma osa. “Turgu kui tervikut pole olemas ning see pole hea baas plaanide pidamiseks,” rääkis Vink, kes usub, et lahenduseks oleks hankekorralduse tsentraliseerimine.

Probleeme toob kõigile turuosalistele raha liiga aeglane ringlemine sektoris ning Vinki sõnul on ehitusettevõtete raskuste põhjuseks ka buumiaastatega ebaefektiivseks muutunud tegevus.

“Ega me päris täpselt ju ei teadnud, millised meie tegelikud kulud olid ja kuidas protsesse juhtida,” märkis ta ja lisas, et ehitajatel on vaja ära “seedida” ka viimaste aastatel kogunenud kahjum. “Kes seda ära ei seedi, peab jätkama muul moel. Taevamannat loota ei tasu ja tööd taristuehituse vallas, olgu siis tegemist maanteede või sadamatega, ülearu palju juurde tulemas ei ole,” sõnas Vink ja märkis, et oleks rahul, kui taristuehituses jääksid mahud järgmisel aastal samale tasemele kui tänavu. Neil aga, kes taristu alal varem tegutsenud ei ole, ta alustada ei soovita: “Ärge tulge! Ei ole mõtet katsetada, saate kõrvetada. Ja teistel ka rahulikum.”

Oluliseks peab Vink filigraanset finantsplaneerimist. “Võitjat eristab see, et ta on suutnud kõik täpselt kokku lüüa. Mina ei ütle, et 2012. aastal ei lähe raskemaks. Küll ta läheb! Tuleb olla valmis oma majapidamist koomale tõmbama. Aga kuna raha ringleb aeglaselt, tuleb seda täpsemalt lugeda ja suuta seda tõestada ka pankadele,” õpetas Vink.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785