9. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu koduomanike maamaks väheneb poole võrra

Tartu Linnavolikogu otsusel jääb 2012. aasta maamaksumäär 2002. aastast kehtinud tasemele - 1 protsent maa maksustamishinnast. Kodualuse maa omanikele kehtib järgmisest aastast maksuvabastus 50 protsendi ulatuses aastasest maamaksusummast.

Volikogu otsustas vabastada maamaksust maa omaniku või maakasutaja tema kasutuses olevalt elamumaalt kuni 3000 m² ulatuses, kui sellel maal asuv elamu on rahvastikuregistri andmetel taotleja elukohaks. Maksuvabastuse suurus on 50 protsenti elamumaa aastasest maamaksust.

2013. aastast hakkab kehtima maamaksuseaduse uus sõnastus, mis näeb ette maksuvabastuse maaomanikule elamumaalt kuni 1500 m² ulatuses, vastavalt sellele muudetakse siis ka Tartus kehtivat korda.

Endiselt jääb Tartus kehtima pensionäride ja represseeritute maksuvabastus

25,6 euro ulatuses. Kui maamaksu vabastuse taotleja kuulub mitmesse isikute ringi (ta on pensioni saaja, represseeritu ja koduomanik), siis saab ta vabastust tema jaoks soodsaimal alusel, erinevaid soodustuse liike ei summeerita.

Järgmiseks aastaks maksuvabastuse saamiseks on võimalik linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonnale avaldusi esitada kuni 20. jaanuarini.

Varasematel aastatel pensionäri või represseerituna maksusoodustust saanud uut avaldust esitama ei pea.

2012. aasta eelarve eelnõus on prognoositud maamaksutulu suuruseks ligi

777,4 tuhat eurot. Uue koduomanike maksuvabastuse tõttu võib linnal jääda saamata tulu maksimaalselt kuni 111 tuhat eurot. Täpne summa sõltub sellest, kui palju esitatakse maksuvabastuse saamiseks avaldusi ning kui paljude taotlejate elukohaks on rahvastikuregistri andmetel antud maal asuv elamu.

Maamaksuvabastuse määruse täiendamise poolt hääletas 24, vastu oli 7 volikogu liiget.

Tartu linnavalitsuse ettepanekut maamaksu vabastuse kohta ei toetanud sotsiaaldemokraadid, kuna linn kaotaks sellega oma tuludest üle 110 000 euro, mis on hädavajalik nii lasteaaedade kui koolide remondiks.

Tartu linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimehe Tõnu Intsu sõnul on linnavalitsuse soov kodualuse maa maksust vabastamiseks populistlik, kampaanialik ja väga halvasti ajastatud. „Linnaeelarves laiutab täna pea kolme miljoni eurone auk, mida kaetakse laenust, " rääkis Ints.

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon on seisukohal, et maa ja kinnisvara maksustamise juurde tuleb nii Tartus kui ka Eestis tervikuna tagasi tulla peale masujärgsete eelarvete stabiliseerumist ning  koolireformi kulude tasumist. Intsu sõnul tuleb siis leida lisaks tasakaal kinnisvara maksustamisel, et ärikruntidelt laekuv täiendav tulu kataks elamumaa maksuvabastuse kulu.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785