8. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn kaalub ühisveega liitumise hüvitamise pikendamist

Tallinna kommunaalameti inseneriosakonna juhataja Reio Vesialliku sõnul lõpeb ühisveevärgi ja kanalisatsiooniga liitumise tasude hüvitamine 31. detsembril 2011, ent linn kaalub liitumistasude hüvitamise tähtaja pikendamist.

Järgneb Reio Vesialliku kommentaar.

Vastavalt linnavolikogu määrusele hüvitab Tallinna Linnavalitsus täielikult või osaliselt ühisveevärgi ja kanalisatsiooniga liitumistasu ühisveevärgi ja/või ühiskanalisatsioonita alal enne 22. märtsi 1999 välja antud ehitusloa alusel rajatud alaliseks või ajutiseks kasutamiseks võetud hoonete omanikele, kelle elukohaks on Rahvastikuregistrisse märgitud Tallinna aadress ja kelle hooned asuvad elamumaa sihtotstarbel määratud kinnistutel, hoonestusõiguse alusel kasutatavatel kinnistutel või hoone kui vallasasja juurde määratud krundil.

Alates 1. juulist 2003 ühisveevärgi ja/või –kanalisatsiooniga liitumisel pärast 12 kuud projektile või selle osale, mille kasutusluba on väljastatud enne 31. detsembrit 2006, kasutusloa väljaandmise kuupäevast, hüvitatakse kinnistuomanikele Tallinna Linnavalitsuse poolt 80% kinnistu liitumistasust ja 20% maksab liituja.

AS Tallinna Vesi puhul kehtivad nimetatud tähtajad väikese erisusega, kuna vastavalt teenuslepingus kokkulepitud põhimõtetele maksab linna AS Tallinna Veele aastatel 2008-2010 tehtud võrkude laiendamise kulusid kuni 30.06.2014. Sellest tulenevalt on 20% liitumistasu maksmise kohustus nendel kinnistuomanikel, kellele loodi liitumisvõimalus enne 31.12.2006, kuid kes tänaseni pole ühisveevärgi- ja/või kanalisatsiooniga liitunud. 80% liitumistasust on linn nende elanike eest juba hüvitanud.

Liitumistasude hüvitamine ja sellega kaasnevad toimingud lõpetatakse täna kehtiva eeskirja redaktsiooni kohaselt 31. detsembril 2011. Käesoleval hetkel on toimumas arutlused, kas liitumistasude hüvitamise perioodi pikendada või mitte. Aastatel 2008-2010 teostatud kanaliseerimistöödega lõpetamise järgselt, jäi kogu Tallinna linnast ühiskanalisatsiooniga katmata veel umbes 0,3%.

Nende kinnistute puhul on tegemist põhiliselt äärelinna piirkonnas asuvate kinnistutega, mille ühiskanalisatsiooniga ühendamine oleks põhjendamatult kulukas. Kuna EL direktiiviga on lubatud ka kinnistute individuaalsete kogumissüsteemide kasutamine tuleb tõhustada kontrolli nende kinnistute kogumiskaevudele keskkonna saastamise vältimiseks.

Tagamaks aga kõikidele Tallinna kinnistutele võimalust liituda ühiskanalisatsiooniga, analüüsib Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve Sihtasutus käesoleval hetkel eelnimetatud elamutele ühiskanalisatsiooniga liitumisvõimaluse loomise võimalusi ja maksumust. Kui linna järgnevate aastate eelarvete koostamisel on võimalik leida vahendeid nendele kinnistutele liitumisvõimaluse loomiseks, pikendatakse ka liitumistasude hüvitamise tähtaega.2011. aastal on oktoobri alguse seisuga kanalisatsiooniga liitunud Tallinnas 480 kinnistut. 2010.aastal oli liitunud kinnistuid orienteeruvalt 840

 Taust

Tallinnas on ühiveevägiga liitumata kinnistuid ehk potentsiaalseid liitujaid veel 1260, aga tõenäoliselt kõik ei liitu.Allikas: AS Tallinna Vesi

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785