Ehitajad: vaidluste trend on langemas

Pärast riigihankeseaduse kohendamist käib ehitusturul kemplemine tellijate ja ehitajate vahel. Ehitajate sõnul on see ehitusprotsessi osa, mis on küll nüüd langemas.

„Eelmisel aastal hakkasid kehtima uus riigihangete seaduse muudatused, mis tegid protsessi selgemaks ning kadusid mitmed teoreetilised võimalused vaidlustada konkurendi pakkumised,“ selgitas AS Oma Ehitaja nõukogu esimees Tiit Kuuli eilsel Äripäeva konverentsil Ehitusettevõtete Äriplaan 2012. Ta selgitas, et kui mullu käis võitlus ehitusturul pakkujate vahel, siis tänavu, pärast riigihankeseaduse kohendamist käib kemplemine tellijate ja ehitajate vahel.

Skanska EMV AS juhatuse esimees Andres Aavik tõdes, et vaidlusi on vähemaks jäänud. „Kuna riigihangete seaduses tehti teatud vajalikud muudatused ära. Täna on trend  vähenemise suunas,“ lausus Aavik.

„Ega pakkujad ja töövõtjad ei vaidle otseselt omavahel, vaid läbi selle, kui hankemenetluses tuntakse, et õigusi rikutakse ja tahetakse vaidluste kaudu õigus kätte saada pakkumisprotsessis,“ selgitas Lemminkäinen Eesti AS ehitusdirektor Tarmo Trei. Ta lisas, et vaidlused tellijaga on tavapärased.

„Konverentsil ütlesid täna mõlemad pooled välja, et hankemenetluse kvaliteet ei ole kõige parem. Kui see aga pole parim, on seal eriarvamused ja sellest tulenevad ka vaidlused,“ täpsustas Trei. „See on normaalne ehitusprotsessi osa, sellest ei pääse üle ega ümber. Oluline on see, et mõlemal poolel oleks otsustamis- ja vastutusvõime. Et vaidlused viiksid lahendusteni, mitte tupikseisu,“ selgitas ta.

Megaron-E AS juhataja Aivo Marki sõnul olukord  vaidluste osas ei ole hullemaks ega paremaks läinud. „Nii nagu see turul on, nii ka ilmselt jääb,“ lausus ta.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

EVOPIPES otsib MÜÜGIINSENERI

SIA EVOPIPES

01. mai 2018

Endover otsib eriosade ehitustööde projektijuhti

Endover KVB OÜ

30. aprill 2018

Endover otsib ehituse projektijuhti

Endover KVB OÜ

30. aprill 2018

Ehituse erilehed