7. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: Koplisse võiks terve maja osta 

1Partner Kinnisvara juhatuse esimehe Martin Vahteri sõnul on Eesti kinnisvaraturg kümne aastaga tundmatuseni muutunud ning investeeringuna võttes kümne aastaga kasvanud enim Põhja-Tallinna inimeste vara.

“Kui enne oli Põhja-Tallinn mainelt üks Kopli kõik, siis tänaseks on näiteks Kalamajast saanud trendikas noorteasum. Palju maju on korrastatud, infrastruktuur ja turvalisus on muutunud palju paremaks,” kommenteeris Vahter suurt hinnatõusu.

Tallinna linnaosadest on kahetoalise korteri hind Põhja-Tallinnas kasvanud kümne aastaga 193 protsenti. Maa- ja statistikaameti andmebaasidel põhineva analüüsi põhjal tõusis Põhja-Tallinnas kahetoalise korteri keskmine tehinguhind kümnendiga 294-lt 862-le eurole ruutmeetri kohta.

“2001. aastal tehti kordades vähem tehinguid, pangalaenu julgesid võtta vähesed ja intressid olid võrreldavad praeguste tarbimislaenudega,” ütles Vahter ja lisas, et ka linnaosade populaarsusreitingud on muutunud.

Vahteri hinnangul on Koplil on kindlasti väga suur tulevikupotentsiaal, kuid edasine areng sõltub liinidele arendaja leidmisest. “Koplisse võiks praegu kaaluda investeeringuna ka terve maja ostmist, mis võiks tulevikus olla hea arendusprojekt,” märkis ta.

Järgmist kümnendit silmas pidades on Vahteri sõnul hea investeering ka kesklinna kinnisvara, mis on praegu lähinaabrite sama piirkonna hinnaproportsioone arvestades suhteliselt odav. “Kindla üüritootluse tagamiseks tasub jälgida odavaid kortereid ülikoolide läheduses,” märkis ta ja lisas, et pikaajalise investeeringuna on väiksem väärtus näiteks vanadel magalamajadel.

Analüüsi kohaselt järgneb kahetoaliste korterite hinnatõusult Koplile Kristiine linnaosa, kus hinnad on 2001. aastast tõusnud 137,5 protsenti 415 eurolt 985 eurole ruutmeetri kohta. Märkimisväärselt kasvasid hinnad ka kesklinnas – 134% 985le eurole ning 130 protsenti Lasnamäel (345lt 795 eurole) ja Nõmmel (399-lt 917-le eurole ruutmeetri eest.

Mustamäe korterite tehinguhind on kümne aastaga kerkinud 94 protsenti 793-ni ning Haaberstis 39 protsenti 916-le eurole ruutmeetri eest.

Kümne aastaga on korteriturule sisenenud praktiliselt nullist Pirita. Kui 2001. aastal oli linnaosas 217 korteriomandit, siis 2010. aastal tehti piirkonnas ainuüksi tehinguid kaks korda rohkem.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785