1. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käit - mis see veel on?

Käidukorraldaja peab määrama esimese liigi elektripaigaldisele, kõrgepingepaigaldisele ja madalpingepaigaldisele, mille peakaitse on suurem kui 100 amprit, selgitas tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Kaur Kajak. 

"Käidu teostamise eest vastutab käidukorraldaja, kes koostab käidukava, kontrollib selle järgimist ja on alati kättesaadav vajalike hooldustööde tegemiseks. Käidukorraldajaga lepingut sõlmides tuleb vaadata, et tal oleks vastav pädevustunnistus," rõhutas Kajak.

Kui leping sõlmitakse käiduteenust pakkuva ettevõtjaga, peab see olema registreeritud kui elektritöö ettevõtja majandustegevuse registris ja lepingus peab olema märgitud, kes konkreetselt elektripaigaldise käiduga tegeleb.  Kajaku sõnul tuleks omanikul lepingut sõlmides läbi mõelda, mida käidukorraldajalt saada tahetakse. "Käidukorraldajat ei ole mõtet määrata ainult selleks, et kord aastas vormistada elektripaigaldise ülevaatuse akt," nentis ta.

MIS ON MIS?

Elektripaigaldise tehnohooldus – elektripaigaldist tuleb hooldada ja kontrollida nii, et see ettenähtud otstarbel kasutades ei ohustaks inimest, vara ega keskkonda.

Elektripaigaldise käidukava – määrab tema talitluses hoidmiseks, lülitamiseks, juhtimiseks, kontrollimiseks ja hooldamiseks vajaliku korra, protseduurid ja toimingud.

Elektripaigaldise käit – tegevus elektripaigaldise talitluses hoidmiseks, hõlmates eelkõige lülitamist, juhtimist, kontrollimist, hooldamist ja nii elektri- kui ka muid töid.

Käit jaguneb kuueks alamtegevuseks:

Käidukorraldus – elektripaigaldise omanik määrab käidukorraldaja. Määramise kohustus tekib elektripaigaldisele, mille peakaitsme nimivool ületab 100 A. Käidukorraldaja koostab elektripaigaldisele käidukava ja kontrollib selle järgimist. Käidukorraldaja peab omama seadusega ettenähtud pädevustunnistust. – vähemalt kord aastas vastavalt käidukavale pea- ja jaotuskeskuste, kaitselülitite ning elektriarvestite seisundi kontroll, juht­klemmide pingutamine, jaotuskeskuse puhastamine tolmust jne. – kontroll vähemalt kord kuus koos päevikusse dokumenteerimisega. – vähemalt kord kuus koos päevikusse dokumenteerimisega. – erinevad kontrollmõõtmised, näiteks isolatsioonitakistuse mõõtmine, rikkevoolukaitse lülitite rakendumisvoolu ja rakendumisaja kontroll jne. – hinnatakse elektripaigaldise vastavust õigusaktides kehtestatud nõuetele.

Käidutööd

Käidutöödega tagatakse elektripaigaldise tõrgeteta töö ning tellijale esitatakse hooldustööde kirjalik aruanne, mille põhjal tellitakse elektripaigaldise korrastamine ning kasutuskõlbmatute osade väljavahetamine.Turvavalgustussüsteemide käit

Rikkevoolukaitse lülitite kontroll

Elektrotehnilised mõõtmised

Elektripaigaldise tehniline kontroll

Allikas: RKAS

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785