30. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroopindade turu võimsaim osaline on riik

Vaatamata tõusnud üürihindadele on ärikinnisvara turul tehtavate tehingute arv endiselt stabiilne, selgub Colliersi analüütikute koostatud igakuisest ülevaatest. Büroopindade turul on silmapaistvaim turuosaline riik, üldises arendustegevuses annab tooni  kaubanduspindade rajamine.

Üldine olukord büroopindade turul on Colliersi hinnangul ebakindel ja turuosalised on kõhkleval positsioonil. Kuigi arendajatel oleks võimalik kesklinna äripiirkonnas uusi büroohooneid ehitada, on selliste projektide eest küsitav üür - alates 13-14 eurot ruutmeetri kohta kuus - potentsiaalsete üürnike jaoks veel liiga kõrge.

“Tugevaim tegutseja büroopindade turul on hetkel avalik sektor. 2013. aastaks ehitab eeldatavasti Technopolis Ülemiste uue büroohoone maksu- ja tolliametile, kus on pinda ca 11 600 m2 ning Kaamos Kinnisvara uue hoone statistikaametile, pinnaga ca 4 400 m2," kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno ja lisas, et pea pooled büroopinnad Tehnopoli uutes hoonetes Mustamäel on kaetud avaliku sektoriga seotud ettevõtete üürilepingutega.

Kaubanduspindade turul on arendustegevuse liikumapanevaks jõuks endiselt super- ja hüpermarketite ehitamine, mis on hetkel aktiivne ka väljaspool Tallinna. Oktoobris avas Maxima uue XX-supermarketi Narvas ja novembris avas oma uksed uus X-supermarket Tartus. Samuti plaanib ettevõte Haapsallu laieneda. Eften Capital ehitab uue ca 7000 ruutmeetrise kaubanduskeskuse Viljandisse, kus hakkab asuma linna suurim toidupood. Lisaks on alustatud uue Selveri supermarketi rajamist Sakus. 

Tööstusettevõtted otsivad jätkuvalt tänapäevaseid tööstuspindu või laienemisvõimalusi. Peamiseks takistuseks tööstuste laienemisel on järsult kasvavad ehitushinnad, mis on üürid potentsiaalsete üürnike jaoks liiga kõrgeks viinud. Suurim nõudlus on kaasaegsete pindade järele, kus üür jääb vahemikku 4-4,5 eurot ruutmeetri kohta kuus.

„Üldiselt on soov investeerida suhteliselt suur. Investorite jaoks on peamiseks probleemiks kvaliteetse ja mõistliku hinnaga kinnisvara vähesus. Suhteliselt suurest nõudlusest hoolimata jääb parim võimalik tootlus lähimas tulevikus eeldatavasti stabiilseks. Novembri alguses vahendas Colliers tehingu Tallinnas Pärnu mnt 12 asuva kinnistuga. Tehing oli mahu poolest üks suuremaid käesoleval aastal. Investor oli vene päritolu, mis näitab, et idapoolsete investorite huvi meie turu vastu on säilinud,“ ütles Tinno.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785