14. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moodulkorstna paigaldusvead maksavad kätte

Metallkorsten on võrreldes keraamilise ja laavakivist korstnasüsteemiga Schiedel Moodulkorstnad OÜ tehnilise konsultandi Urmas Danili sõnul paigalduse osas kapriissem ning paigaldusvigu andeks ei anna.

Suurimaks tulekahjude tekkepõhjuseks korstnate puhul on kütteseadmele mittesobiva korstna valik ja vead paigalduses. "Pahatihti on valitud korsten, mille temperatuuriklass on väiksem kütteseadmete väljundgaaside temperatuurist. Paigaldamisel aga eksitakse kaugusega põlevmaterjalist või kasutatakse vahelagedest läbiminekul valesid isolatsioonimaterjale," kommenteeris Päästeameti tuleohutusjärelevalve osakonna peaspetsialist Raido Jalas.

Valikul tuleb jälgida korstna temperatuuriklassi

Korstna temperatuuriklass ei tohi olla väiksem kütteseadme väljundgaaside temperatuurist ja korstna valikul on oluline ka arvestada, millega köetakse. "Näiteks kui kütteseadme väljundgaaside temperatuur on 500 °C, siis ei saa sellisele küttseadmele valida korstnat, mille temperatuuriklass on T300 (lubatud sisendgaaside temperatuur on kuni 300°C), vaid korstna temperatuuriklass peab olema vähemalt T600," selgitas Jalas.

Schiedel Moodulkorstnad OÜ tehniline konsultant Urmas Danil kinnitas, et kui lähtuda tuleohutusnormidest ja valida õiged tooted, on põleng välistatud. "Tänapäevased korstnasüsteemid on tehtud sellise arvestusega, et juhul, kui on tahmapõlengu oht, siis õige toode kannatab selle välja. Lisaks tuleb paigaldusel jälgida õiget kaugust tuleohtlikest materjalidest ning tootejuhendites on miinimumnõuded antud," märkis ta. 

Danil soovitab korstna peale hakata mõtlema juba projekteerimisjärgus. "Hiljem oma valikut tehes võib tekkida olukord, et tuleb valida kallim lahendus, mis ei pruugi kõige kindlam olla. Tihtipeale ei mõelda sellele, kus hakkab asuma korsten, kus kütteseade. Tõmmatakse põrand veetorustikku täis ja pärast selgub, et keraamilist või laavakivist korstnat polegi kuhugi toetada ning ainuke lahendus on metallkorsten," rääkis ta. 

Metallkorsten kerge, ent kapriisne

Metallkorsten on võrreldes keraamilise ja laavakivist korstnasüsteemiga Danili sõnul paigalduse osas kapriissem ning paigaldusvigu andeks ei anna. "Samas on metalli eeliseks paindlikkus - metallkorstna saab kinnitada seinale, riputada lakke või teatud juhtudel toetada ka kütteseadme peale. Kui metallkorstna kaal on 10-20 kg jooksva meetri kohta, siis keraamika puhul on see number 100 kg ja laavakivil 120 kg. Telliskorstnad on keraamilisest omakorda 2,5 korda raskemad," selgitas ta.

Toodete hinna puhul soovitab Danil vaadata hinna ja garantii suhet. "Meil on kõige pikema garantiiajaga keraamiline korsten (30 aastat), laavakivile ja metallile anname 10-aastase garantii. Metallmoodulkorsten kipub küll kõige kallim olema, samas on eeliseks tema kergus ja võimalus kasutada kõrvalekaldeid, mis esimese kahe variandi puhul on võimatu," märkis ta.

Ehkki moodulkorstnate paigaldamine on lihtsam kui korstnat kividest laduda, soovitab Jalas mõlemal juhul kasutada vastavate teadmiste ja oskustega spetsialiste. "Kui omanik soovib siiski moodulkorstnat ise paigaldada, tuleb jälgida, et moodulkorsten sobiks kokku kütteseadmega, millel soovitakse seda kasutada. Kindlasti tuleb järgida tootjapoolseid paigaldus-ja kasutusjuhendeid ning kehtivaid tuleohutusnõudeid."

Korstnapühkija peab ligi pääsema

Kui korsten on õigesti valitud ja õigesti paigaldatud, siis tähtis on ka korstnat regulaarselt puhastada ning kontrollida. Jalas meenutas, et kui küttesüsteemi kasutamisel tekib tahma, peab korstnat ja ühenduslõõri puhastama vähemalt üks kord aastas, kui küttesüsteemi dokumentatsioonis ei ole teisiti ette nähtud.

"Metallkorstnaid paigaldatakse pahatihti üsna meelevaldselt. Näen iga nädal mitut korstnat, kus paigaldamisel pole järgitud tehasenorme," jagas OÜ Potipoiss omanik, korstnapühkija Pepe Sussen oma kogemusi ja rõhutas, et korstnat paigaldades tuleb mõelda ka hoolduse peale.

"Kui näiteks seinte sees, kipsplaadi taga on kolm meetrit pehmet toru, siis pole hooldust teha võimalik. Kraadid ja nurgad on tootjate paigaldusjuhendis kirjas ning kui neid järgida, pole probleeme. Ei mõelda aga sellele, et iga meetri või pooleteise tagant peaks olema puhastusava," märkis Sussen.

TASUB TEADATemperatuuriklass

Milliseid omadusi jälgida korstnat valides?

RõhukindlusKondensaadikindlusKorrosioonikindlusTahmapõlengukindluskaugus põlevmaterjalistkuumuskindlus

Hinnanäited7 meetri pikkuse korstnakomplekti hind, eurodes

- Laavakivibetoonist korsten Isokern EM16, suitsulõõr 160 mm 650- Keraamilise sisetoruga korstnasüsteem Rondo Plus, suitsulõõr 160 mm 950- Metallmoodulkorsten ICS50 komplekt, suitsulõõr 150 mm 1400Allikas: Schiedel Moodulkorstnad

Tuleohutusseaduse § 9 rakendubAlates 2012. aasta 1. jaanuarist võib tahkekütusel töötava ahju, kamina, pliidi või muu tahkekütusel töötava kütteseadme (ahi, kamin või pliit) ning korstna ja ühenduslõõri majandustegevusena ehitada või paigaldada pottsepp, kellel on pottsepa kutsetunnistus.

Üksikelamus, suvilas, aiamajas, taluhoones ja väikeehitises võib enda tarbeks ahju, kamina või pliidi ning korstna ja ühenduslõõri ehitada või paigaldada ka pottsepa kutsetunnistuseta isik, järgides küttesüsteemi ehitamise nõudeid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785