Autor: Mariliis Pinn • 7. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraoksjonid kolivad netti

Juba 2010. aasta suvest saab maa-ameti veebis enampakkumistel osaleda, hiljuti avanes võimalus pankrotihalduritel ja kohtutäituritel kinnisvara müüa ka oksjoniportaali haamer.net vahendusel.

Kuigi info riigimaade ja pankrotivarade müügist ning kohtutäiturite enampakkumistest on ammu internetti kolinud, peab enamjuhul siiski kinnisvara ostuks kuhugi minema. Teed rajavad maa-amet ja haamer.net. mille korraldatud enampakkumistest osavõtmiseks piisab internetiseeritud raalist.

Haamer.neti haldava Oksjoni Korralduse OÜ üks omanik Sven Tiirusson on veendunud, et enampakkumise internetti kolimine muudab selle läbipaistvamaks, võimaldab rohkematel inimestel osaleda  ja seetõttu saab ka parema hinna. 2007. aastal kindlustuste avariiliste sõidukite oksjonitega alustanud Tiirusson tõi näite: “Tuttav ostis riigiettevõtte korraldatud kirjalikult oksjonilt auto 3750 euroga ning pani selle Haamer.neti müüki ja sai sealt 6250 eurot.”

Ta pole rahul ka sellega, et suulisel enampakkumisel võivad huvilised kohtudes enne ametliku pakkumise tegemist omavahel hinnas kokku leppida ja kahju kannatab kinnisvara omanik, kes peab selle odavat käest andma. “Püüame olukorda parandada, et tuua oksjonid nelja seina vahelt avalikult internetti. Kõik inimesed saavad vabalt jälgida enampakkumise kulgu ja igasugune vusserdamine on väga raske,” ütles Tiirusson.

“Iga päev toimub erinevas Eesti paigus samaaegselt mitmeid enampakkumisi,” ütles Tiirusson. “Ka kinnisvaraga tegelevatel ettevõtetel ja isikutel muutub elu lihtsamaks. Kui seni tuli saata volitustega isik kohapeale osalema, saab otsustaja nüüd ise suvalises maailma internetiseeritud punktis pakkumised teha,” rääkis Tiirusson, tuues näiteks, et haamer.net-is müüs pankrotihaldur elamu  3,3mln krooni eest, mille ostis Bermudast pakkumise teinud inimene.

Loe veebioksjonitest pikemalt tänase Äripäeva kinnisvara rubriigist. Päevapileti selleks saad soetada SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785