Domus: üürihinnad on tõusuteel

Kuna pankadest enam nii kergekäeliselt laenu ei võeta, muutub Eesti kinnisvaraturg üha enam üürituruks. Sobiva hinnaga head korterid leiavad kiiresti üürilise ja tänu sellele on üürihinnad tõusuteel, kirjutab Merike Teas Domus Kinnisvara ajaveebis.

Tallinna üürikorterite keskmine ruutmeetri pakkumishind oli 7. oktoobri seisuga 7,3 eurot, selgus kinnisvaraportaali City24.ee statistikakeskkonnast Spot. Makstes vanalinnas 10,32 ja „mägedel“ 5,9 eurot ruutmeetrist.

Ka mujal Euroopas on üürihinnad Tease sõnul tõusuteel. Näiteks Saksamaal ennustatakse kolme aasta jooksul 20%  üürihinna tõusu. "Saksamaa Üürnike Ühing DMB koostas registri, kus näidatakse üürikorteri ehitusaasta, seisukord, asukoht, sisustus jne. Selle alusel koostati kohalik võrdlushind. Nõuab omanik siiski võrdlushinnast üle 20% kõrgemat hinda, võib teda liigkasuvõtmise eest halduskorras trahvida.," märgib ta.

Üürnik võib sel juhul küll ülearu makstud summa tagasi küsida ja üüri alandamist nõuda, ent see kõik on paraku teoreetiline. Lõpuks paneb hinna paika ikkagi vähene pakkumine ja üürnik ei saa paraku hädaolukorras eriti valida.

Ka Eestis otsiti City24.ee andmeil oktoobri alguse seisuga Tallinnas üürnikke ligi 934-le korterile. Üüripakkumiste arv on võrreldes aasta esimese poolega jõudsalt vähenenud. Üürnikku ootasid Eestis ka 480 maja. Maja üürihind on kõrgeim Harjumaal, makstes 5,3 eurot ruutmeeter ja madalaim Läänemaal makstes 0,85 eurot ruutmeetri eest.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed