Newsec: kaubanduspindade turg elavneb aastal 2013

Kaasaegsete kaubanduspidade osas valitseb Tallinnas defitsiit, ent eratarbimises valitsev ebakindlus ei soodusta uute projektidega alustamist, selgub Newseci turuülevaatest.

Langus jaekaubanduse müügikäibes peatus 2010. aasta teisel poolel, kvartaalses võrdluses jätkus kasv ka tänavu. Käesoleva aasta augustis hakkas tarbijate kindlustunne taas kahanema jätkuvalt keerulise tööturu olukorra ja üldise ebakindluse majanduses taustal.

2011. aasta sügise seisuga moodustas kaasaegsete kaubanduskeskuste summaarne pind Tallinnas ligi 470 000 m². Keskmine pind kaasaegsetes kaubanduskeskustes ületas Eestis 300 m² tuhande elaniku kohta, mis on üle Euroopa keskmist.

Arendustegevus kaubanduspindade turusegmendis on hetkel madal. Uute kaubanduskeskuste ehituse algust ei ole tänavu ette näha, välja arvatud jätkuv arendutegevus Tähesaju City-s Lasnamäel (kogumahus ca 30,000 m²). Arvestatav kogus uusi projekte on oodatud Tallinna turule alates 2013. aastast.

Edukamates Tallinna kaubanduskeskustes on vakantsuse määr nullilähedane. Kaasaegsed kaubandushooned ei kannata rentnike puuduse all, probleemid on pigem pisemate nõukogudeaegsete amortiseerunud kaubanduspindadega. Kaubatänavatel paiknevad kaubanduspinnad täituvad, eriti Tallinna vanalinnas ja kesklinna peamistel kaubandustänavatel.

Tipp-renditase Tallinna kaubanduskeskustes saavutab 230 EUR/m² aastas. Nõudlus jätkuvalt ületab pakkumist, seega kinnisvara omanikud ei paku rentnikele allahindlusi ega rendivabu perioode.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

oktoober 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed