Autor: Hille Tressum • 28. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinast graniiti toov firma pürgib suurimaks

Tänavuse teedeehitajate topi 7.-8. koha hõivanud Tuurmaa OÜ on raskel ajal suutnud käivet kasvatada pea kaks korda.

Ettevõtte juht Veiko Tuurmaa õpib ettevõtte juhtimise kõrval Tallinna Tehnikakõrgkoolis teedeehitust. Tema ainuosalusega ettevõte Tuurmaa OÜ on väike, kuid tänu suurele pühendumisele edukas, kirjutab Ehituse erileht.

Tuurmaa OÜ loodi 2006. aastal ning koostöös juristiharidusega abikaasaga on suudetud ettevõtet arendada ning leida uusi väljundeid. Idee Hiinast graniiti tuua sündis 2009. aastal, mil ettevõte võitis Nordecon Betooni korraldatud allhanke Mäo ümbersõidu ehitamiseks. Samal ajal ei olnud graniiti firmale meelepärase hinnaga saada. Hiinast jõuab graniit Eestisse meritsi ning tavaliselt võtab teekond  kuni kuus nädalat aega.  Võrreldes Euroopaga saab Hiinast graniiti tunduvalt odavamalt osta, kuid kallimaks teeb kivimi pikk transport.

“Kuna Eestis graniiti ei kaevandata, ei ole seda siin ka saada. Betooniga võrreldes on graniit pea igavese elueaga ning kulumatu, kuid ka tunduvalt kallim kivim. Erinevus hinnas võib olla pea viiekordne,” rääkis Tuurmaa. Konkurendid impordivad graniiti ka Ukrainast, Norrast, Soomest ja Itaaliast. 

Mäo ümbersõidul paigaldas Tuurmaa OÜ sildade külgedele graniitsillutised. Suuremad objektid, mis praegu töös, on Randvere tee rekonstruktsiooni äärde äärekivide paigaldus ja Olustvere mõisahoovis graniitsillutiste paigaldamine. 

Ettevõte teeb koostööd peamiselt teedeehitusel NordeconASiga, Nordecon Betoon OÜga ja Teede REV-2 ASiga. Uusi eesootavaid projekte Tuurmaa avaldada ei soovinud. “Hooaeg saab läbi ning uute projektide juures töö käib,” sõnas Tuurmaa. 

Tuurmaa soovib kasvada suurimaks graniitsillutisega tegelevaks ettevõtteks Eestis. Tõenäosus selleks saada on mehe sõnul suur, kuna koostööpartnerid Hiinas on olnud usaldusväärsed ning koostöö sujuv. Ettevõtte kliendipagas on mahukas ja potentsiaalseid kliente tuleb aina juurde. “Teedeehituses läheb hästi. Sügis näitab, et hinnad on tõusevad,” rääkis Tuurmaa hetkeolukorrast.

Laienemisplaanide kohapealt jäi mees napisõnaliseks, sest Baltimail pole head arenemiskeskkonda. “Kui soov laieneda väljaspool Eestit, siis ahvatlevad kohad äritegevuseks oleks pigem arengumaad,” arvas Tuurmaa.

Veiko Tuurmaa sõnul on neil plaanis ehitada laoplats Tallinna lähistele, kuhu hakatakse ladustama graniittooteid, mis on üks suuremaid ettevõtmisi järgmiseks hooajaks. Tuurmaa sõnul on ettevõtte stabiilne kasv tingitud ettevaatlikult astutud ja hästi kaalutud sammudest.

Tuurmaa OÜ tegevusalad on graniidist sillutiskivide import ja müük. Esindatud on nii betoonist kui ka munakivist sillutuskivid. Ettevõte tegeleb kivide paigalduse, killustikaluste rajamise, haljastuse, transpordi, kaevetööde ning tõstetöödega.

Ettevõte pakub ehitusmasinate renditeenust ning talveperioodil lumetõrje teenust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785