26. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa kinnisvarahaid tuleviku osas optimistlikud

Euroopas alustatud uute kinnisvara arendusprojektide maksumus näitab, et ootused on positiivsed ja hinnatrend tõusev, sõnas DTZ Kinnisvaraekspert turundusjuht Kätlin Kahju.

DTZ Kinnisvaraekspert osales oktoobri alguses toimunud rahvusvahelisel B2B ärikinnisvara ja investeerimise messil Expo Real 2011, kus olid esindatud kinnisvaraettevõtted nii era- kui ka munitsipaalsektorist.

"Messi üldiseks fooniks oli positiivne hoiak kinnisvaraturu tuleviku suhtes. Erinevatel paneeldiskussioonidel selgus, et Euroopas on juba alustatud uusi arendusprojekte kaubanduskeskuste, büroohoonete ja logistikaparkide ehituseks. Projektide maksumustest võis järeldada, et tuleviku ootused on positiivsed ja ka hinnatrend on tõusev. Näiteks tutvustati erinevate munitsipaalasutuste ja arendajate boksides projekte, mille maksumused algasid 100 miljonist eurost," kommenteeris Kahju.

Kui tavaliselt on huvi Baltikumi kinnisvara vastu olnud suhteliselt tagasihoidlik, siis Eesti majanduse positiivne kajastamine rahvusvahelises meedias on Kahju sõnul huvi tuntavalt suurendanud. "Selle on eelkõige põhjustanud meie liitumine euroga ja valitsuse sammud majanduse- ja ärikeskkonna parendamiseks. Suurimat huvi Baltikumis tuntakse erinevate südalinnas asuvate kassavooprojektide vastu nagu kaubanduskeskused jabüroohooned," märkis Kahju ja lisas, et ootuspärased tootlused nendes sektorites on 6,5-8%.

Messil osalejaid huvitas ka hotellinduse sektor, kus hetkel valitsevad võrdlemisi segased ajad. "Müügis olevate hotellide arv on suur, kuid samas on kasvanud Baltikumi külastatavate turistide hulk ning sellest tingituna on kasvanud ülemaailmsete hotellikettide huvi meie raskustes olevate

kinnisvaraomanike vastu," sõnas Kahju.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785