Skanska: hinna alandamist takistab, et riskib vaid ehitaja

Ehitushindade alandamist takistab see, et Eestis kannab riski ainult ehitaja, rääkis Skanska EMV juhatuse liige, ehitusdirektor Toomas Alle kinnisvarafirmade liidu tänasel seminaril.

Kuna risk on ainult ehitaja kanda, ei saa me pakkuda odavamaid hindu, märkis ta. "Kõik mullu ja tunamullu alustatud projektid on hinnatõusu tõttu raskustes. Mõnes ehituse segmendis on hinnad tõusnud isegi 40%," lisas Alle.

Mida toob aasta 2012? Projektide arv Alle ütlusel tõenäoliselt kahaneb. Kohe-kohe tulevad väga suured riiklikud projektid nagu ERM ja EKA, kuid 2-3 miljoni euroseid hankeid on vähe, kuna projektid on oodatust kallimaks läinud ja keegi raha juurde ei anna, selgitas ta.

Tegijate nappus ehituses on segmenditi erinev, kuid üldiselt on olukord suhteliselt keeruline.

"Tahaks rääkida ka tööohutusest ja töö turvalisusest. Tundub, et räägin vales kohas, aga räägin selles võtmes, miks oleme hakanud sellele rohkem tähelepanu pöörama," märkis Alle.

"Augustikuus juhtus meil Kohtla-Järvel tööõnnetus, kus jäi varingu alla 17aastane noormees, kes kahjuks suri. Hakkasime mõtlema, kas oleme ikka teinud kõik, et nii ei juhtuks," rääkis ta.

"Leidsime, et ei tee, kuigi paberi peal jookseb kõik väga kenasti, lepingutes delegeeritakse vastutus alltöövõtjatele. Lõpuks tuli ka seal välja, et noormees oli ise süüdi, kui oli valel ajal vales kohas," selgitas Skanska EMV juhatuse liige.

Kuigi ehitajate arv on vähenenud, pole ehitussektori tööõnnetuste arv Alle ütlusel väiksemaks jäänud. "Me nagu eeldame, et ehitusplatsil pole tööõnnetusi. Oleme saanud vestid ja kontrollime kiivrite kasutamist, kuid seda peaks kontrollima ka tellija," rääkis ta.

Alle sõnul ei tasuks vähendada ehitaja vastutust. "Kuid küsige tellijatena, kas ja mida on tehtud turvalisuse tagamiseks. See ei ole kuluküsimus, vaid suhtumise küsimus. Korralikult korraldatud ehitusplats toimib samuti paremini," ütles ta kinnisvarafirmade liidu seminaril.

Osale arutelus

  • Anne Oja

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed