Autor: Rain Rätt • 14. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: korteri müügiaeg Tallinna vanalinnas kuni 2 aastat

Vanalinna suuremate ja eksklusiivse viimistlusega korterite müügiperiood võib praeguses turusituatsioonis ulatuda 2 aastani, kirjutab Ober-Haus Kinnisvara analüütik Rain Rätt.

Võrreldes käesolevat aastat eelmise aastaga, on tehingute hinnad ja arv püsinud suhteliselt stabiilsed. Kui kinnisvarabuumi ajal oli vanalinnas tavaliselt 30-50 müügipakkumist, siis tänaseks on müügipakkumiste arv oluliselt kasvanud.

Võrreldes buumiaegseid korterite hindu tänasega, on Vanalinnas hinnalangus ca 40%. Samas on korterite hinnalangus Tallinna muudes piirkondades olnud oluliselt suurem ehk tulenevalt asukoha tähtsusest kinnisvara puhul, on Vanalinna korter kõige vähem kaotanud.

Enamik müügipakkumisi on täna hinnavahemikus 2 500-3 800 €/m², kuid enamik tehinguid toimub hinnavahemikus 2 000-3 000 €/m². Kõige kallimate müügipakkumiste hinnad ulatuvad 2 400 000 € ja 5 800 €/m², kuid meile teadaolevalt on käesoleval aastal kõige kallim vabaturu tehing toimunud hinnaga 725 000 €.

Ostjate poolt vaadates on enim hinnatud põhjalikult renoveeritud hea juurdepääsuga elamute avarate vaadetega asjatundlikult renoveeritud korterid, kus on maksimaalselt säilitatud ajaloolisi detaile ja mille juurde kuulub kindel parkimiskoht. Nn euroremondiga korteritele võib huvi täiesti puududa vaatamata näiliselt soodsale hinnale. Järjest enam on hinda läinud korterite erilisus, avarad vaated ja säilinud ajaloolised detailid. Eraldi klassi moodustavad väga piiratud pakkumiste hulgaga Toompeal asuvad avarate vaadetega korterid, kust avanevad vaated Raekoja suunas all-linnale.

Kuigi seoses euro saabumisega lootsid paljud müüjad üle Eesti kinnisvara hinnatõusu ja rikaste klientide saabumist välismaalt, oli reaalsus midagi muud. Täna piirdub enamike välismaalaste huvi üldjuhul Tallinna kesklinna ja vanalinna korteritega. Sobilikuks hinnatasemeks peetakse Vanalinnas väga heas korras korteritel hinnavahemikku 2 500-3 500 €/m².

Kuna investorite huvi on seoses majanduskasvuga viimase aasta jooksul pidevalt kasvanud, siis on arendajad turule toonud mitmeid ühtse tervikuna arendatavaid kinnisvaraprojekte, tähtsamad neist nn Pärli maja Pikal tänaval ja endine KGB maja Pagari tänaval. Ajaloomälestisena riikliku kaitse all oleva Pagari 1 rekonstrueerimine algab tänavu sügisel ning esimesed elanikud saavad uude koju kolida 2013. aasta keskel. Hoone juurde kuulub haljastatud siseõu ning kommunaalrajatised elanike tarbeks. Korterite suurus on vahemikus 38 kuni 200 ruutmeetrit. Lisaks on Pikal tänaval veel ühe suurema projekti alustamist planeeritud.

Viimaste kuude jooksul on kinnisvaraturul mõningast ebakindlust tekitanud Euroopa võlakriis, kuid Ober-Hausi hinnangul on üsnagi tõenäoline, et Eestis jätkuva majanduskasvu tingimustes tõusevad märkimisväärselt eelkõige Tallinna vanalinna korterite hinnad. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785