12. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TOPi võitja: riskid tee-ehituses on suured

Tee-ehitusfirmade TOPi esikoha tõi Leonhard Weiss Viater Ehitusele oskus langeval turul käivet kasvatada ja tegevuskulusid märgatavalt kokku hoida, kirjutab Äripäeva Ehituse erileht.

Firma käive oli mullu 5,8 miljonit eurot, mis on ligi poole suurem 2009. aasta 3 miljoni eurosest tulust. Seda situatsioonis, kus üldine ehitusturg 2010. aastal ei kasvanud ja ehitustööde hinnad ei tõusnud.

“Meil õnnestus langeva ehitusturu tingimustes tegevuskulusid vähendades mitu olulist hanget võita ja need ka edukalt sooritada,” võttis firma tegevjuht Olaf Rooba möödunud aasta õnnestumised kokku. Ettevõtte majandusaasta aruande järgi oli firma kasum 2010. aastal 300 000 eurot, mis on koguni 113% suurem kui aasta varem.

Ehitussektor on majanduses valitseva keerulise olukorra tõttu madalseisus. Sellest tingitud konkurentsi teravnemine on pannud ka firmasid rohkem pingutama. Rooba sõnul olid nad sunnitud vähendama tegevuskulusid ning täielikult loobuma investeeringutest uude tehnikasse, mis firmajuhti ei rõõmusta.

“Kindlasti sooviksid kõik ettevõtjad maksta oma töötajatele väärilist palka ja tagada nii töötajatesse kui ka tehnikasse investeerides ettevõtte konkurentsivõime ja arengu,” tõi Rooba välja murekohad.

Firma suurimaks eeliseks peab ta selle  väiksust, mis teeb muutuval turul kohanemise lihtsamaks. Rooba peab konkurentsieeliseks ka seda, et enamik inimesi on töötanud firmas algusaegadest alates. “See tagabki hästitoimiva meeskonnatöö,” lisas ta.

Rooba sõnul oleks firma majandustulemused ja koht tabelis  võinud hoopis teistsugused olla. “Oleks piisanud sellest, kui mõni oluline objekt oleks jäänud saamata või ehitusprotsess venima,” tõi ta näiteks. Ettevõtte tulevikuplaanidest rääkides ei saa üle ega ümber üldisest majanduskeskkonnast. “Muutusi tuleb teha vastavalt majanduses toimuvale,” teab Rooba edu võtit.

1998. aastal loodud firma tegutseb Leonhard Weiss Viater Ehitus ASi nime all alates selle aasta aprillis toimunud omanikevahetusest, varem on ettevõte tegutsenud Viater Ehitus ASi ja Koehne Ehituse ASi nime all. Ettevõte kuulub rahvusvahelisse kontserni Leonhard Weiss GmbH&Co.KG, mis on 110 aastase ajalooga Saksa perefirma. Ettevõtte tegevusvaldkondadeks on üldehitus, teedeehitus ja raudtee-ehitus.

Rooba sõnul annab kuulumine tugevasse kontserni finantsilist kindlustunnet ja aitab emafirma kogemuste ja töötajaskonna erialaste koolituste kaudu tootlikkust tõsta ning konkurentsivõitluses toime tulla.

Leonhard Weiss Viater Ehitus ASKoidula raudteepiirijaama II ehitushanke patrull- ja hooldusteede ning pöörmete soojendussüsteemide ehitusTapa-Orava liini reisiplatvormide üleviimine eurokõrgusele

2010. aasta suuremad tööd:

Tartu–Valga liini reisiplatvormide üleviimine eurokõrguseleTamsalu jalakäijate tunneli ehitustööd koos reisiplatvormide üleviimisega eurokõrgusele2011. aasta suuremad tööd:

Koidula raudteepiirijaama II ehitushanke Orava-Koidula suuna ühendustee mullatöödTüri-Viljandi raudtee renoveerimise mullatööd

 

Autor: Triin Toome

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785