12. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering valmistub uue kõrgepingeliini ehituseks

Eesti elektrisüsteemihaldur Elering ning Harju, Lääne ja Pärnu maavanemad sõlmisid täna koostööleppe kõrgepingeliini rajamiseks, mis hakkab läbima kolme maakonda ja 11 valda.

Analoogse 162 km pikkuse Tartu-Viljandi-Sindi 330/110 kV õhuliini ehitusmaksumus on 34 miljonit eurot. Elering plaanib Harku–Lihula–Sindi uue kõrgepingeliini ehitushanke välja kuulutada 2016. aastal, liin peaks valmima aastal 2019.

Leppe kohaselt tehakse koostööd Harju, Lääne ja Pärnu maakonna planeeringuid täpsustavate teemaplaneeringute „Harku-Lihula-Sindi 330/110 kV õhuliini trassi asukoha täpsustamine“ koostamisel ning sellega seonduva keskkonnamõjude strateegilise hindamise läbiviimisel.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on oluline mastaapsete ning kogu riigile tähtsate infrastruktuuriprojektide puhul leida tasakaal üldise avaliku huvi ja eraisiku omandiõiguse vahel. „Antud maakonna planeeringuid täpsustava teemaplaneeringu kaudu on meie ühine eesmärk leida liinikoridor, mis kahjustaks minimaalselt inimeste õigusi oma maaomandi kasutamisel ning keskkonda ja samas ei oleks ülemõistuse kallis. Peame meeles pidama, et iga täiendav kulu, mis tuleb kompensatsioonide või muu sellise näol maksta liiniehitusele lisaks, kajastub lõpuks samuti võrgutasudes. Seepärast on meie eelistus kasutada maksimaalselt olemasolevat Harku-Lihula-Sindi 110 kV õhuliini koridori,“ lisas Veskimägi.

Planeeritava kõrgepingeliini valmimisel paraneb kogu Eesti mandriosa ning eriti Lääne-Eesti ja Tallinna piirkonna elektrivarustuskindlus. Liini valmimine võimaldab võrguga liituda uutel kohalikel keskkonnasõbralikel elektritootjatel ning seega hajutada Eesti-sisest energiatootmist. Uus elektriühendus on samuti oluline elektrituru arendamiseks Balti riikide ja Kesk-Euroopa ning Skandinaavia vahel.

Harku-Lihula-Sindi marsruudil on olemasolevate 110 kV õhuliinide trasside pikkus ~170 km. Planeeringuga kinnitatud trassile ehitatakse kaheahelaline õhuliin, millel paigaldatakse ühistele mastidele 330 kV ja 110 kV ahelad ning kiudoptiline piksekaitsetross. Kaks erineva pingega liiniahelat hakkab paiknema ühistel mastidel, et vähendada liini kaitsevööndi alla jäävat maad ja seeläbi ka maaomanikele kaasnevaid piiranguid.

Leppele andsid oma allkirja Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi, Pärnu maavanem Andres Metsoja, Läänemaa maavanema kohusetäitja Merle Mäesalu ning Harju maavalitsuse arengu- ja planeerimisosakonna juhataja maavanema ülesannetes Jaan Mark.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785