Autor: Anne Oja • 11. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: ostjad hindavad merd veeriskile vaatamata

Tallinna üleujutusriskiga piirkondade kaart ei oma kinnisvara hinnale mingit mõju, sest potentsiaalsetele ostjatele on turvalisusest tähtsam mere hingus, ütles Ober-Hausi analüütik Rain Rätt.

"Minu hinnangul sellise kaardi avaldamine hindu ei mõjuta, kuna üldjuhul on potentsiaalsetele ostjatele kõige olulisem kesklinn ja mere lähedus," rääkis ta. "Tavakodanikud lihtsalt ei teadvusta endale loodusega seotud riske, kuna olulisi, otsest kahju tekitavaid üleujutusi toimub meil suhteliselt harva," lisas Rätt.

Ta avaldas samas arvamust, et tõenäoliselt pikeneb riskipiirkonnas oleva kinnisvara müügiperiood. "Kui meil oleks aastas vähemalt 1–2 n-ö arvestatavat üleujutust nagu Pärnus 2005. aastal või hiljuti Tuukri tänaval, võiks mõne aasta jooksul toimunud tehingute põhjal ehk hinnalanguse protsendi öelda. Täna unustab enamik ostjaid üleujutuse ohu mõne kuu jooksul," täpsustas Rätt.

Ober-Hausi analüütik soovitas üleujutuskahjude vältimiseks või vähendamiseks pöörduda kindlustusfirmadesse. "Tasuks üle vaadata ja puhastada sadevee kanalid ning torustikud, mis sügisel on kindlasti osaliselt puulehtedega juba täitunud ning takistavad vee normaalset äravoolu," lisas Rätt soovitusena majaomanikele ja korteriühistutele.

Kriitilistes kohtades nagu majade all olevad garaažid ja keldrid võiks valmis panna liivaga täidetud kotid, et takistada vee pääsu soklikorrusele. Mõelda võiks ka pumpadega avariisüsteemi peale, mille saaks käivitada elektrikatkestuse korral generaatoriga, sõnas Rätt.

Maa-amet koostas Tallinna võimalike üleujutusalade kaardi, mis näitab, millised piirkonnad oleksid rannikumere veetaseme tõusu korral ohus.

Kaarti saab avada maa-ameti geoportaali avalehel oleva otseviite kaudu üleujutusohuga alade loetelust, mis asub Eesti kaardile pöördumise nupu all. Huvipakkuva tänava või hoone leidmiseks tuleb avanenud kaardirakenduses kasutada aadressiotsingut.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785